joi, 31 ianuarie 2013

Republica Moldova – o țară polarizată


             Expresia „Republica Moldova este o societate polarizată” nu este o exagerare. Un corespondent de pe o rețea de socializare s-a năpustit (verbal) asupra mea deoarece critic AIE. M-a întrebat: „Vreți să revină PCRM la guvernare?”. I-am spus că în sistemul democratic intelectualitatea are anumite funcții, printre care se înscrie și cea de critică a puterii – altfel zis, funcția de apărare a societății în fața abuzurilor și ticăloșiilor puterii. Nu putem să restrângem sistemul democratic în Republica Moldova numai pentru că în țara noastră există PCRM și pentru că cineva se teme că acel partid va reveni la putere. De altfel, acesta pare să fie punctul de referință atunci când e vorba de polarizare: se pare că guvernarea PCRM (2001-2009), cu toate isprăvile sale, pentru unii reprezintă acum o sperietoare, iar pentru alții – o binefacere. Deci, polarizarea este (cu toate acțiunile AIE de interzicere a simbolului comunist secera și ciocanul) contra și pro PCRM.

           Într-un talk show televizat, la care am participat împreună cu un consilier din partea PCRM, din consiliul municipal Chișinău, comunistul a învinuit pe toți comentatorii politici care critică partidul său, învinuindu-i că sunt plătiți de AIE pentru a participa la emisiuni televizate și pentru a susține AIE. M-am și mirat cum de mă mai invită două televiziuni la talk show-uri, dacă eu, personal, nu am fost plătit niciodată pentru participare la asemenea emisiuni și pentru promovarea intereselor vreunui partid (sau ale unei alianțe). Și mai ales, în condițiile în care am spus în mai multe rânduri că pe timpul guvernării PCRM lucrurile nu au mers bine și nici odată cu venirea AIE la guvernare lucrurile nu au intrat pe un făgaș normal. Dimpotrivă, se pare că AIE a preluat tot ce a fost mai rău în sistemul de guvernare al PCRM și a desăvârșit acele practici nocive.
Într-o altă emisiune, la un alt post TV, am participat împreună cu un deputat din partea PLDM. Când am criticat Guvernul Filat și AIE pentru modul în care gestionează treburile țării, parlamentarul m-a acuzat, spunând că „fac campanie electorală”. El a înțeles că, dacă am expus critici la adresa alianței de guvernare, înseamnă că fac campanie electorală pentru PCRM. Probabil, în mintea sa, a critica AIE echivalează cu a promova PCRM.

            Nu exclud faptul că printre comentatorii politici există unii care pot fi calificați drept părtinitori – criticile cărora se îndreaptă numai într-o direcție (indiferent de ceea ce face sau nu face partidul la care se referă), iar laudele – într-o altă singură direcție (indiferent de ceea ce face sau nu face partidul la care se referă comentatorul în „analizele” sale). Sunt tot mai rari cei care pornesc în analizele lor de la interesele societății și nu de la cele ale unui partid (indiferent că sunt sau nu plătiți de acel partid). Cert este însă că această abordare – dacă nu ești cu noi (indiferent dacă guvernăm onest și eficient sau nu), ești împotriva noastră – nu face bine țării. O asemenea abordare este un adăpost perfect pentru cei din AIE: indiferent dacă îndeplinesc programul de guvernare sau deraiază de la el, concentrându-se pe însușirea de averi personale și nu pe ridicarea nivelului de trai al societății, guvernanții pot să stea liniștiți – nu vor fi criticați. Iar atunci când sunt criticați, se găsesc unii (și nu cred că sunt agenți plătiți ai AIE) care să ceară socoteală jurnaliștilor și analiștilor: cum poți să faci asta (să critici AIE), vrei să revină PCRM la guvernare?

         Această stare nu reprezintă, de fapt, nimic altceva decât expresia perpetuării în societatea moldovenească de azi a mentalității regimului totalitar-comunist. Oare nu era utilizat în acea perioadă (a luptei de clasă!) principiul: cine nu e cu noi, e împotriva noastră? Oare nu erau etichetați cei care nu erau cu sistemul (de stat) – „dușmani ai poporului”? Polarizarea de azi din Republica Moldova este o reminiscență a sistemului totalitar, este expresia faptului că statul nostru încă nu a rupt-o cu mentalitatea de atunci (nici nu putea, din moment ce majoritatea societății – inclusiv oamenii politici de acum – s-a format, adică și-a format mentalitatea, în acel sistem). Atâta timp cât RM va fi o țară polarizată, aceasta va fi semnul că ea încă nu este democratică, chiar dacă în Constituția moldovenească va fi scris că Republica Moldova este cel mai democratic stat din toate timpurile.

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare