vineri, 15 noiembrie 2013

De ce actuala guvernare și fosta guvernare comunistă sunt de aceeași esență

Ieri în cadrul discuțiilor din Parlament pe marginea Declarației privind susținerea procesului de integrare europeană a RM, deputatul din opiziție Artur Reșetnicov a imputat coaliției pro europene, printre altele, faptul că textele Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb nu au fost date publicității până în prezent și nici nu a fost consultată societatea civilă în privința principiilor incluse în ele. Deputatul PD, Adrian Candu, a adus acest argument în sprijinul atitudinii Guvernului: voi, cei din PCRM, nu ați făcut cunoscut în 2003 textul Memorandumului Kozak. A. Candu nu este primul deputat din coaliția guvernamentală care a folosit acest argument în apărarea atitudinii adoptate de Executivul de la Chișinău. Este ciudat că reprezentanți ai puterii invocă, fără vreo jenă față de electoratul moldovenesc, argumentul că dacă guvernarea comunistă a aplicat anumite practici contestabile, actualii guvernanți au și ei tot dreptul să le practice. Zic, este ciudat, deoarece la alegerile din 2009 și din 2010 partidele care au format apoi Alianța pentru Integrare Europeană, actuala Coaliție pro Europeană, au venit cu mesaje prin care anunțau că vor face schimbarea – vor activa altfel decât comuniștii. Lozinca „Moldova fără comuniști!” nu însemna, desigur, lichidarea fizică a membrilor PCRM, ci faptul că partidele „pro-europene” vor avea un alt fel de comportament decât fosta guvernare.
Nu a fost să fie. Vedem din partea actualei guvernări aceleași practici utilizate în trecut de PCRM. Mai mult, deputați din coaliția pro europeană fac referire la „precedente” ale practicilor fostei guvernări comuniste drept justificare pentru unele atitudini și acțiuni ale actualei guvernări. Chipurile, dacă cei din PCRM au făcut așa ceva, avem și noi voie. Ca și cum nici nu mai contează diferențele în abordarea actului de guvernare. Ca și cum cei din Coaliția guvernamentală vor cu tot dinadinsul să încredințeze electoratul RM că, vorba unui lider de partid din opiziția extraparlamentară: „Comuniștii și mafia de la guvernare sunt o apă și un pământ”, adică nu există nici o diferență între actuala și fosta guvernare.
Invocarea ținerii în secret de către comuniști, în 2003, a textului memorandumului Kozak, ca argument pentru ținerea în secret acum, de către actuala guvernare, a textului Acordului de Liber Schimb, nu este singurul exemplu de perpetuare a practicilor comuniste în actuala guvernare. În perioada 2005-2009 am participat la un concurs organizat de Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media privind suplinirea unei funcții de membru al CCA. În timpul ședinței Comisiei, deputatul din opoziție de atunci, Anatol Țăranu, m-a întrebat: Înțelegeți că nu aveți nici o șansă, că ceea ce se întâmplă acum este o farsă, că comuniștii au stabilit din timp persoana ce va ocupa funcția respectivă? (De altfel, acea persoană, plasată acolo de comuniști prin farsa din Comisia parlamentară respectivă, a votat, după 2010, pentru retragerea licenței postului NIT). La 6 aprilie 2011 am participat la un nou concurs pentru o funcție de membru al CCA și de data aceasta deputatul comunist din opoziție, Inna Șupac, mi-a pus aceeași întrebare: „Știți că nu aveți nici o șansă, că acest concurs este o farsă?”. La obiecțiile deputatului PCRM, deputatul de la putere de atunci, Corina Fusu, a țipat: „Voi ați făcut la fel!”. A fost același argument „forte”, folosit și acum, de actuala guvernare.

Știu că nu sunt profet, dar aș risca să afirm că atâta timp cât nu se vor schimba nu numai denumirile partidelor de la guvernare, ci și abordările, comportamentul și practicile potentaților, nu va avea loc dezvoltarea prin modernizare a statului moldovenesc, nu va avea loc integrarea europeană. Iar faptul că actualii guvernanți, în apărarea lor, la criticile comuniștilor, folosesc argumentul – „Voi ați făcut la fel!”, nu semnifică decât că prin venirea la putere în 2009, respectiv în 2010, a actualei guvernări s-a schimbat firma, dar nu și esența.        

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare