Articol scris pentru Moldova.org:
Moldova a produs senzație la cea mai importantă expoziție
de produse proaspete în Europa, desfășurată recent în Germania.
Un cotidian din Chișinău a titrat că „gustul deosebit al fructelor moldovenești
i-a cucerit pe europeni”. La un talk
show pe un post de televiziune de la
Chi șinău, acum câteva luni, șeful Delegației UE în Republica
Moldova, Dirk Schuebel, referindu-se la ceea ce îi place în RM, spunea că îi
plac foarte mult fructele moldovenești. În același timp, tot recent, într-o
altă emisiune de dezbateri cu invitați, pe un post de știri din Chișinău, o
persoană care se pretinde „analist economic” spunea că producătorii de fructe
din RM înregistrează pierderi în raport cu importatorii de fructe din
străinătate – de exemplu, în raport cu importatorii de mere din Polonia –
deoarece merele poloneze arată bine, au aspect comercial: sunt mari. Iar merele
moldovenești, comparativ cu cele de import (nu numai din Polonia, ci și din
Grecia, Turcia ș.a.) sunt mai mici. Unde mai pui că printre merele moldovenești
ți se poate nimeri și câte unul cu vierme – lucru imposibil în cazul merelor
mari de import.
Chiar în acea emisiune, un alt invitat a spus că merele de
import sunt mari și fără viermi pentru că sunt organisme modificate genetic
(OMG-uri). „Analistul economic” a îndemnat producătorii moldoveni să cultive
mere ca și cele de import – mari și arătoase – chiar dacă, a recunoscut
„expertul”, au „gust de vată”. Desigur, dacă producătorii agricoli moldoveni
vor trece la cultivarea OMG-urilor – în cazul de față, a copacilor modificați
genetic, respectiv a merelor modificate genetic – merele moldovenești nu vor
mai face senzație în UE și nimeni nu va avea nevoie de ele acolo. Postul rusesc
de televiziune REN TV a comunicat recent despre cercetări efectuate de
cercetători francezi și ruși, independent unii de alții, asupra OMG-urilor – pe
șoareci. S-a constatat că OMG-urile provoacă deverse boli, inclusiv cancerul
pieii, iar la a doua generație cauzează sterilitate. Se știe că în SUA și în
unele state europene se înregistrează reducerea numărului albinelor, din cauza
faptului că ele nu culeg nectarul (pentru că nu mai este!) pe flori, respectiv
nu polenizează plantele modificate genetic. De fapt, produsele care sunt
OMG-uri nu au valoare nutritivă: ele nu ajută la creșterea forței vitale
(înțelepții din vechime spuneau că hrana este un medicament, care întărește
sănătatea), ci au rolul de a păcăli senzația de foame, prin umplerea stomacului
cu o masă fără vreo valoare pentru organismul uman.
În documentarul „America cu un nivel” („Odnoetajnaia
Amerika”) realizat de Vladimir Pozner și difuzat pe postul rusesc de
televiziune „1 Kanal”, în unul dintre episoade jurnalistul rus i-a luat un
interviu proprietarului unei rețele de supermarket-uri, în care sunt
comercializate exclusiv produse din OMG-uri. Jurnalistul rus i-a spus că a mai
întâlnit în unele state americane fermieri care mai cultivă fructe și legume
naturale. Multimilionarul american i-a spus că aceia în curând vor da faliment
– pentru că OMG-urile sunt mai ieftine –
și peste una sau două generații oamenii nu vor mai avea memoria
produselor naturale. E bine să se știe că în localurile de fast food sunt
folosite OMG-uri (de asemenea, așa-numite „sucuri” din coloranți și zahăr).
Evident, OMG-urile aduc profit producătorilor. O investiție în cercetări
biologice, care conduce la apariția OMG-urilor – nu numai a fructelor,
plantelor sau cerealelor, boboaselor, ci și a peștilor și animalelor – îți
aduce ulterior un profit care depășește investiția. Este cert, de asemenea, că
în statele occidentale se cultivă și produse mai mult sau mai puțin naturale,
ele fiind mai scumpe, respectiv și le pot permite cei bogați (cei care fac
parte din așa-zisul „miliard de aur”, restul – săracii, se pare, vor avea
soarta șoarecilor care în experimentele cercetărorilor francezi și ruși au
murit). Ceea ce este mai grav, cei care consumă numai OMG-uri nici nu știu cât
sunt de periculoase și cărui pericol se supun.
Săptămâna trecută a revenit pentru câteva zile în Moldova o
verișoară de a mea care locuiește în Dublin, Irlanda. Când în discuția noastră
a venit vorba și despre acest subiect, ea mi-a spus că e bine în statul
insular, dar fructele comercializate acolo – aduse din Grecia ș.a. – nu au gust. Cred că prin semnarea de
către Republica Moldova a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv
poate avea loc invadarea pieței moldovenești cu produse modificate genetic,
falimentarea producătorilor moldoveni și determinarea celor care vor rezista să
treacă la cultivarea OMG-urilor – la „europenizare”.
Semințele utilizate de agricultorii din Republica Moldova
(ca și animalele folosite pentru fabricarea produselor lactate) reprezintă
tezaurul țării noastre. Există experți economici care afirmă că peste un
deceniu și ceva problema penuriei alimentare se va extinde și agrava în lume,
așa încât țările exportatoare de produse alimentare for realiza profituri pe care
actualmente le realizează exportatorii de gaz și petrol. Ar fi bine ca în
Republica Moldova cineva să se preocupe de acest aspecte. Eu mă număr printre
cei care am cumpărat – recunosc, nu în sezon – căpșune cu gust de cauciuc,
piersici cu gust de vată, nu mai vorbesc de roșii ca mingea de tenis de câmp
(albe în interior) – dacă arunci una jos sau de perete, îți sare înapoi. Un
guvern care ar fi pentru popor s-ar preocupa de această problemă – interzicând
cultivarea OMG-urilor în RM, interzicând importul OMG-urilor, efectuând
controale în piețe și în magazine pentru depistarea și distrugerea OMG-urilor.
Este o chestiune care ține de securitatea națională – de securitatea
alimentară.