duminică, 3 februarie 2013

Românofobia la moldoveni


            Deși nu e de bon ton să se vorbească despre ea, românofobia este o realitate și vizează o mare parte a populației Republicii Moldova și a celeia din teritoriile istorice moldovenești înstrăinate (încorporate de regimul sovietic de ocupație – fără să fie întrebată populația de acolo – în Ucraina). De altfel, unii deputați comuniști perorează ideea că în timpul URSS „s-au făcut și lucruri bune pentru/în RSSM”. Numai pentru faptul că i s-au luat Moldovei –  sudul Basarabiei (ieșirea la Marea Neagră, gurile Dunării și insula Șerpilor), nordul Basarabiei (cu cetatea lui Ștefan cel Mare a Hotinului și cu Boianul lui Nicolae Milescu Spătaru), ținutul Herța (parte a Moldovei, care niciodată nu a făcut parte din teritoriile înstrăinate anterior – Bucovina și Basarabia) și nordul Bucovinei – regimul sovietic de ocupație ar trebui condamnat pentru totdeauna – irevocabil, așa cum irevocabilă pare recuperarea de către statul moldovenesc a acelor teritorii ale sale istorice. Sau ar trebui condamnat (regimul sovietic) până când Moldova își va recupera acele teritorii, înstrăinate de Moscova.

        Mă amuză „gânditorii” care – fiind invitați în talk show-uri – își încep discursul cu „ideea” că „Republica Moldova are o problemă mare: lucrurile merg prost în statul moldovenesc deoarece nu știm cine suntem”, nu ne-am „identificat” încă identitatea. De altfel, acest discurs este susținut/promovat atât de unii care se declară români, cât și de alții care se declară moldoveni. Deci, unii dintre cei care se declară români au o problemă – vor ca cei care se declară moldoveni, să se declare și ei români. Și unii dintre cei care se declară moldoveni au aceeași problemă, numai că aceștia vor ca cei care se declară români să de declare moldoveni. Ambele categorii proiectează peste întreaga societate „problema” lor personală. Se pare că ei nu pot înțelege că în Republica Moldova este posibilă o societate în care cetățenii să aibă dreptul să se identifice cum doresc, fiind în același timp loiali statului și dăruindu-i-se țării.

            Consider că românofobia din Republica Moldova este o problemă care poate fi soluționată, dacă va fi înțeleasă (mai ales de autoritățile române). Zilele trecute scriam într-un articol – cu referire la regionalizarea (crearea noilor unități teritorial-administrative – regiunile) din România că prin înființarea a două regiuni în Moldova de Vest, care să fie numite Moldova de Nord și Moldova de Sud, ar fi demonstrat respectul statului român față de tradițiile Moldovei: de la începuturile sale principatul Moldovei era împărțit în Țara de Sus și Țara de Jos, iar linia trecea nu pe verticală (pe Prut), ci pe orizontală. Cele două regiuni – dacă vor fi create – vor constitui poli de atracție pentru Republica Moldova și o modalitate de reducere a sentimentelor românofobe: cetățenii din RM vor vedea în fapte că statul român stimează tradițiile molovenești, vor vedea că statul român este al provinciilor istorice care îl constituie, și nu este un stat care a anexat la Valahia celelate teritorii, pe care le omogenizează, inclusiv prin noua reformă teritorial-administrativă, pentru ca să șteargă urmele tradițiilor seculare din acele provincii.  

Într-un fel, am fost mirat de „un articol” al unui pseudo(ano)nim, pe un site „global” al românilor de pretutindeni, link-ul căruia mi-a fost semnalat de un prieten din Ismail. Am fost acuzat că analiza pe care am făcut-o este „de factură moldovenistă/rusească”. Spre deosebire de site-urile obișnuite, acel site nu oferă cititorilor (deci, nici celora pe care îi atacă) posibilitatea de a posta comentarii (sau o replică). I-am și scris directorului că site-ul său este ca un WC, în care cineva vine, își face nevoile, iar el – directorul rămâne să gestioneze (și, din păcate, să distribuie) ceea ce a lăsat cel care a intrat și a plecat. Când intri într-un WC, nimeni nu te întreabă cum te cheamă, când publici pe un site – îți pui numele, porți răspundere pentru ceea ce ai publicat; jurnalistica este personalizată, onestă, ar trebui să fie așa chiar și pentru acel vajnic „român”.

            Demult am depășit ispita de a extrapola peste o națiune sentimentul pe care un tunchit (acel „român” n-o să înțeleagă acest cuvânt, în graiul moldovenesc) mi l-a generat față de el personal. Și iată că, tot ieri, jurnalistul Petru Bogatu mi-a semnalat un articol din presa din România, în care se relatează despre o inițiativă a Consiliului judeţean Bihor şi a organizaţiei judeţene a PNL, în care se propune ceea despre ce am scris și eu în articolul din 30 ianuarie, inclusiv – crearea regiunilor Moldova de Nord și Moldova de Sud. Mă bucur foarte mult că în România sunt persoane care țin la tradițiile acelui stat. Chiar și un consilier prezidențial, după citirea articolului meu, mi-a scris că e OK, că se va discuta în societate și se va lua decizia cea mai bună pentru România.   

            Cine este acel vajnic „român” anonim, care prin ceea ce face poate contribui la creșterea românofobiei la cetățenii Republicii Moldova? (Repet, mie nu mi-e scârbă de acel „român”, doar mi-e milă de el). Cred că este o victimă a regimului totalitar-comunist, este un purtător al gândirii de factură nu „rusească”, ci sovietică. Sovietici au fost cei care au vrut omogenizarea republicilor din fosta URSS (inclusiv prin înstrăinarea teritoriilor istorice moldovenești, încorporate Ucrainei). Despre toți vajnicii „români” anonimi și despre cei care le distribuie „ceea ce le iese”, nu pot să spun decât tradiționala expresie din spațiul „de la Nistru pânla Tisa: Dumnezeu să-i ierte.        

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare