marți, 7 ianuarie 2014

Pot fi motivaţi cu premii studenţii moldoveni din străinătate să revină în ţară?

Vineri, 4 ianuarie, peste 30 de tineri moldoveni care îşi fac studiile în străinătate au fost premiaţi în cadrul primei ediţii a Galei concursului „Excelenţă Academică pentru Moldova”, „sub înaltul patronaj al Prim-Ministrului RM Iurie Leancă”. Căştigător al Premiului la categoria Statele Unite şi Canada a fost desemnat Victor Buză, care-şi face doctoratul la Universitatea Harvard. „Vreau să rămân într-o carieră academică, vreau să devin profesor într-o instituţie din Statele Unite”, a menţionat acesta pentru o televiziune de ştiri. „Vom lucra la consolidarea acestei reţele de tineri, talentaţi, profesionişti şi care ulterior vor să se întoarcă acasă şi să contribuie la dezvoltarea Moldovei”, a precizat organizatoarea concursului, Dana Muntean. Totuşi, unii studenţi spun că nu sunt apreciaţi la justa valoare în Republica Moldova. „În momentul în care noi nu apreciem potenţialul uman, evident că este foarte greu să fii motivat de a-ţi menţine acelaşi statut şi acelaşi nivel profesional acasă", a declarat căştigătoarea doctorat la categoria „Europa de Vest”, Corina Cojocaru.
Actualii guvernanţi de la Chişinău, care au organizat evenimentul respectiv, chiar sunt ciudaţi... Deşi au declarat că vor să contribuie la întoarcerea acasă a studenţilor originari din RM şi care studiază în străinătate, au premiat persoane care au declarat franc că nu au de gând să revină în ţară. Şi aceştia pot fi înţeleşi (cu toţii ştiu ce se întâmplă în ţara lor). Poate că autorităţile modoveneşti ar trebui să motiveze tinerii cetăţeni care studiază peste hotare şi care anume se angajează să se întoarcă acasă (iar acceptarea unui premiu, la respectiva gală, ar fi o garanţie, în acest sens)... Poate asemenea premii ar trebui acordate cu condiţia ca premiantul să se oblige că se va întoarcă şi va lucra acasă, în RM... Dacă tânărul moldovean, student în SUA, spune clar că nu are de gând să se întoarcă în RM, ci să rămână şi să lucreze acolo, de ce mai este premiat de autorităţile RM? Pentru contribuţia viitoare la propăşirea SUA? Cei din SUA vor avea grijă să-l răsplătească. Se pare că guvernanţii de la Chişinău îi premiază pe studenţii/doctotanzii care s-au dezamăgit ireversibil de RM, datorită calităţii actualei guvernări, din cauza atitudinii guvernanţilor faţă de cetăţenii ţării... Guvernanţii îi premiază pe cei de care au scăpat, cărora nu mai trebuie să le creeze condiţii normale de activitate profesională... Pe de altă parte, acordarea acestor premii este un semnal pentru tinerii din ţară: veţi fi apreciaţi de autorităţile RM dacă veţi pleca şi veţi declara că nu aveţi de gând să vă întoarceţi. Desigur, cetăţenii moldoveni care au studiat în străinătate  nu pot fi atraşi prin premii (diplome, aparate de fotografiat, tablete şi kindle-uri), ci prin crearea unor condiţii normale de trai şi activitate.

Şi când te gândeşti că potentaţii de la Chişinău ar fi putut să organizeze asemenea gale, în care să premieze o dată în plus studenţii din ţară şi pe cei din străinătate, care vor să contribuie, după terminarea studiilor, la propăşirea Republicii Moldova... Şi când te gândeşti că şefii de la Chişinău ar fi putut să organizeze asemenea gale, în care să premieze compatrioţii noştri din raioanele Noua Suliţă, Herţa, Storojineţ, Adâncata, Reni, Ismail, Sărata, ş.a. – cei care în pofida vitregiilor timpurilor nu renunţă la şcolile cu predarea în limba strămoşilor, cei care păstrează vie flacăra culturii strămoşeşti, a tradiţiilor şi obiceiurilor vechii (marii) Moldove. Actuala conducere a RM ar fi putut face multe lucruri de folos, cu puţinii bani de care dispune – puţini din cauza degradării economice a ţării (RM este cel mai sărac stat din Europa). Dar dacă actuala guvernare de la Chişinău ar fi fost capabilă să facă ceva de folos legat de o gală în care ar fi putut să premieze persoane care merită, cred că RM nici nu mai era cel mai sărac stat din Europa...  

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare