duminică, 2 februarie 2014

De ce au loc referendumuri în autonomia găgăuză și cine poartă responsabilitatea

In autonomia găgăuză au loc astăzi, 2 februarie, două referendum-uri care vizează orientarea politicii externe a RM (în speță, locuitorii autonomiei urmează să răspundă la întrebarea: în care uniune vor să se integreze Republica Moldova – în Uniunea Europeană sau în Uniunea Vamală?). Au fost deschise 62 de secţii de votare. Pentru organizarea referendum-urilor sunt cheltuite 1,3 milioane de lei – finanţare susţinută de către doi cetăţeni moldoveni ce locuiesc în Rusia. Cele două plebiscite au fost declarate drept ilegale de către Judecătoria de la Comrat, pe 3 ianuarie, Adunarea Populară a autonomiei găgăuze având dreptul să atace decizia respectivă în termen de 30 de zile.
Din știrile prezentate de mass-media, apare ciudată reacția autorităților moldovenești. Mai întâi, Procuratura a intentat un dosar penal pe fapt. În fine, astăzi, în ziua desfășurării referendum-urilor, în raioanele cu care se mărginește autonomia au fost văzuți angajați ai organelor de forță, înarmați cu automate. Dacă cei care au acționat în vederea organizării referendum-urilor și-au dorit crearea unei atitudini ostile a cetățenilor de etnie găgăuză față de autoritățile centrale, în consecință față de statul moldovenesc, în urma reacției dure a Chișinăului, se pare că le-a reușit. 
Nu mai puțin ciudate par declarațiile unor lideri politici de la Chișinău, care acuză  PCRM-ul de desfășurarea referendum-urilor respective. Vineri, 31 ianuarie, șeful PLDM-ului a declarat pentru o agenție de presă din Chișinău că „responsabilitatea pentru situaţia creată o poartă PCRM”. Iar ieri, 1 februarie, o televiziune de știri din Chișinău a informat că în opinia Premierului și a vicepreședintelui Parlamentului, tot el membru al PD, Adrian Candu, „în spatele acestor acţiuni stau comuniştii”. Premierul a declarat că „Anumite forţe politice şi din autonomie, susţinute masiv de Partidul Comuniştilor, s-au axat pe aceste exerciţii sau acţiuni care vin să destabilizeze situaţia”. A. Candu a declarat: „Aceştia sunt comuniştii şi e păcat că un partid parlamentar are deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova care sunt în teritoriu şi  fac chemări la referendum”. Ciudate acuze la adresa opoziției, știut fiind faptul că în Adunarea Populară din autonomie majoritatea formată din 19 deputați ai PDM a votat pentru desfășurarea referendumurilor, deci PDM-ul este responsabil direct de respectivele plebiscite.

Atâta timp cât conducerea de la Chișinău nu are o politică privind integrarea minorităților etnice, care să rezulte dintr-o misiune clar formulată a statului Republica Moldova, atâta timp cât guvernarea de la Chișinău nu este preocupată (din nepăsare sau din ignoranță) de formarea și consolidarea unei conștiințe statale a întregului popor multietnic al Republicii Moldova, cu regret există pericole ale unor disensiuni între minoritățile etnice și etnia majoritară.   

© În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului postării.

Postări populare