miercuri, 27 octombrie 2021

Astăzi creștinii ortodocși o cinstesc pe ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva

 


Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva – ocrotitoarea Moldovei, cunoscută și sub numele de Paraschiva. În bisericile din întreaga țară sunt oficiate liturghii, iar multe localități își marchează hramul. Printre acestea se numără Strășeni, Ialoveni ș.a.. Aceasta este a doua sărbătoare importantă а lunii octombrie, după Acoperământul Maicii Domnului, din 14 octombrie. În limba greacă „Παρασκευή” înseamnă „a cincea zi a săptămânii”, adică vineri. De aici şi numele Paraschiva. Cuvioasa mai este numită în popor Sfânta Vineri. Este cinstită pe 14/27 octombrie, când a adormit întru Domnul, în secolul al XI-lea.


Moaștele Sfintei Paraschiva se păstrează în Catedrala Mitropolitană din orașul Iași. Ele au fost aduse la Iași în 1641, pe vremea domnitorului Vasile Lupu, fiind depuse inițial, pe 14 octombrie, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi. După construcția Catedralei Mitropolitane din Iași, moaștele Cuvioasei au fost mutate acolo în 1889. Sfânta Parascheva sau Paraschiva, a devenit ocrotitoarea Moldovei. Creștinii s-au convins de-a lungul secolelor de puterea moaștelor Sale de a face minuni. Aducerea moaștelor Cuvioasei la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile pe care le avea Patriarhia Ecumenică, cu 300 de pungi de galbeni.

Până în 1641, în Moldova erau cinste  moaștele Sfântului Ioan cel Nou, aduse la Suceava, capitala țării, de la Cetatea Albă, de domnitorul Alexandru cel Bun şi care erau depuse în Biserica Sfântul Gheorghe. El era considerat ocrotitorul Moldovei. Din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, reședința domnească se mută la Iași. În anul 1686, moaștele Sf. Ioan cel Nou au fost furate de polonezi, cu prilejul unei expediții militare conduse de regele Ioan Sobieski, și duse în Polonia, în orașul Zolkiew. Au fost readuse la Suceava un secol mai târziu. Între timp, pentru moldoveni ocrotitoarea țării devenise Sf. Parascheva de la Iași.

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivata, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, într-o familie bogată și importantă, având un frate episcop. A intrat la o vârstă fragedă într-o mănăstire de lângă Constantinopol şi tot la o vârstă tânără, de 27 de ani, a trecut la cele veșnice. Descoperindu-se faptul că rămășițele ei erau în realitate moaște emanând o bună mireasmă specifică sfinților, acestea au fost așezate mai întâi, în secolul al XII-lea, la Târnovo, în Bulgaria, pentru a fi strămutate mai apoi la Belgrad. Biserica Sveta Petka, care a adăpostit-o, se mai păstrează și astăzi intactă în capitala Serbiei. De acolo, moaștele au fost strămutate în biserica Patriarhiei din Constantinopol, de unde domnitorul Vasile Lupu le-a adus în Moldova, după ce a plătit datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Ziua de 27 octombrie este considerată în popor început al iernii pentru îngrijitorii de vite.

Postări populare