duminică, 20 octombrie 2019

Tatăl către fiică: despre demnitatea unei fete/femei

Perioada istorică pe care o trăim este una cu încercări cum nu au mai fost la adresa demnității omului în general și a fetelor/femeilor în particular – atât în lume cât și în Republica Moldova. Iată de ce este mare nevoie de o educație autentică atât a fetelor, cât și a băieților – a tinerei generații. În cultura moldovenească – creștin-ortodoxă – cultul Maicii Domnului este modelul care întotdeauna a însuflețit fiecare femeie care s-a realizat ca atare. Fără o raportare la un ideal sublim, fără însușirea și respectarea unor valori, o fată nu se poate realiza – nu își poate înfăptui misiunea sa pe pământ.
Fetele/femeile din Republica Moldova se împart în două categorii: 1) Cele cu demnitate și 2) cele lipsite de demnitate. Demnitatea nu trebuie confundată cu mândria – o patimă de căpetenie. De fapt, o persoană demnă este una smerită: la moldoveni se mai zice – „cu cei 7 ani de-acasă”. De fapt, o persoană lipsită de demnitate poate fi mai degrabă plină de mândrie.
Se poate estima că atunci când majoritatea femeilor din Republica Moldova vor fi lipsite de demnitate, acesta va fi semnul clar al degradării Țării și al pericolului de dispariție a entității statale moldovenești.
O femeie lipsită de demnitate nu este un subiect, ci un obiect al relațiilor sociale. Este o stare jalnică. Probabil, asemenea persoane au conștiința eclipsată: se ghidează de altceva decât de valorile tradiționale creștine – de exemplu de bani și de comoditatea de moment. O femeie fără demnitate, fără Duhul lui Dumnezeu în ea, plină de mândrie și de celelalte patimi, este o prostituată, și asta nu neapărat are legătură cu relațiile sale sexuale. Pentru ca să nu ajungi un obiect, nu permite să fii tratată ca obiect
E bine ca fiecare fetiță din Republica Moldova să țină minte afirmația marii actrițe Tamara Buciuceanu Botez: „În Basarabia, tata și mama ne-au educat în spiritul cinstei și demnității…”.

Postări populare