luni, 14 iunie 2021

Despre reticența la vaccinare: este legată vaccinarea de nivelul de anticorpi în organismul uman?

 

Pentru ziua de duminică, 13 iunie 2021, în Republica Moldova bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 255.797 – 8,52% din totalul populației (2.998.235 – conform recensământului din 2014). În total, 248.671 persoane au fost tratate de COVID-19. S-au înregistrat 6.154 decese – 2,40% din totalul îmbolnăviților.  

În mass-media se vorbește mult despre necesitatea și importanța vaccinării. Scopul vaccinării, după cum se spune, este de a crea anticorpi în organismul uman, pentru a rezista infectării. Și totuși, de ce o parte a societății este reticentă față de vaccinare?

O întrebare care iese în evidență în acest context este: la ce nivel de anticorpi în organismul uman este rațional și indicat ca omul să se vaccineze? Persoanele care au suferit de COVID 19 – indiferent de formă (ușoară, medie sau gravă) și asimptomaticii trebuie să cunoască răspunsul la această întrebare. În perspectivă, și cei care s-au vaccinat, dar cărora li s-a spus că efectul vaccinului este pe o durară de până la 6 luni, vor dori să știe și ei ce urmează să facă – să se revaccineze?

Pentru a afla răspuns la această întrebare, s-a telefonat la linia verde a Agenției Naționale pentru Sănătatea Publică. Răspunsul a fost, că dânșii nu cunosc o asemenea informație și au propus să telefonăm la Ministerul Sănătății. La Minister, Direcția Politici în Domeniul Sănătății Publice, a fost oferit răspunsul, că în Republica Moldova nu s-au făcut studii la tema dată. Totodată, dânșii propun de a face vaccinarea peste 3 luni după însănătoșirea de COVID 19. Apare întrebarea: de ce peste 3 luni? Poate cineva, în funcție de rezultatul analizei la anticorpi, are nevoie să se vaccineze mai repede, altcineva – mai târziu, când va scădea nivelul anticorpilor. De ce recomandarea privind vaccinarea nu se bazează pe rezultatul analizei la nivelul de anticorpi în organismul uman? Este uimitor, că în RM nu există un document oficial, care să prevadă la ce nivel de anticorpi este rezonabil (necesar) să fie făcută vaccinarea.

Ridică semne de întrebare încă un fapt: de ce la policlinicile de stat nu se fac analize la anticorpi? Doar unele laboratoare private prestează acest serviciu, contra cost. Dar pacientului care a făcut testul respectiv, nu îi folosește la nimic rezultatul analizei, pentru că medicii nu-l iau în seamă. Indiferent de nivelul de anticorpi, medicii de familie recomandă vaccinarea (după 3 luni de la însănătoșire).

În deplină pandemie, în lupta cu coronavirusul, există aspecte neclarificate privind vaccinarea celor care au suferit de COVID și, ulterior, a celor care deja s-au vaccinat. Răspunsul la întrebarea ridicată (la ce nivel de anticorpi în organismul uman se recomandă vaccinarea?) pot să-l dea savanții în domeniul medicinei din Academia de Științe a Moldovei și de la Universitatea de Medicină, la solicitarea Ministerului Sănătății. Atâta timp cât nu va fi dat răspunsul la această întrebare, va exista reticență față de vaccinare din partea cetățenilor cu o gândire critică elementară.    

Problema în cauză este o chestiune de securitate umană. Fiecare cetățean își dorește să fie sigur cu privire la vaccinul contra coronavirusului. Faptul că persoana care se vaccinează este condiționată să semneze pe propria răspundere, că își asumă consecințele eventualelor efecte adverse negative posibile – nu va cere (ea sau rudele sale) despăgubiri firmei producătoare a vaccinului, Ministerului Sănătății – statului moldovenesc – pentru eventuale tromboze, miocardite sau alte efecte grave, care pot cauza decesul (din cauză, că vaccinurile au fost produse într-un timp scurt, fără testarea obișnuită, pe perioade de timp suficiente), nu contribuie la crearea încrederii față de vaccinare.

Autoritățile Republicii Moldova trebuie să rezolve în timp util și această problemă.

Postări populare