miercuri, 16 septembrie 2020

Despre profilul candidatului câștigător la prezidențiale

 

Problema fundamentală a societății moldovenești la ora actuală este dezbinarea pe diferite criterii. Intelectualul basarabean Pavel Gore descria această problemă, cu referire la situația din Basarabia anilor 1918-1919: „(…) ne sfădim între noi, ne luptăm, ne nimicim fără nicio cruțare și fără nicio conștiință asupra crimei și sinuciderei cari comitem”, făcând apel la unitatea (coeziunea) basarabenilor (citat de Andrei Popescu în: „Elita Basarabiei la 1917-1918”, Minerva, București, 2018, p. 221). Obiectivul fiecărui om politic ar trebui să fie asigurarea unității cetățenilor țării în baza unor criterii împărtășite de majoritatea populației, căci numai în unitate se poate construi un prezent și un viitor prosper pentru poporul unei țări. În iunie 2019 în Parlamentul de la Chișinău s-a constituit o alianță în baza criteriului anti-oligarhic. Deși adeziunea în baza acestui criteriu nu a durat suficient de mult, țara a fost eliberată de regimul oligarhic și cleptocratic, care a adus daune enorme statului moldovenesc. Împărțirea pe criteriul identitar (moldoveni versus români) și cea pe criteriul geopolitic (orientare pro-Vest versus pro-Est) pare să piardă din sensibilitatea resimțită odinioară de alegători, respectiv din potențialul de mobilizare a votanților.   

La ora actuală se poate afirma, că omul politic care va propune alegătorilor, în baza unor criterii clare, o ofertă electorală cu care să rezoneze majoritatea cetățenilor, care își va construi oferta electorală pe temelia unor valori împărtășite de cât mai multă lume, acel politician poate obține sprijinul electoral scontat. În contextul internațional actual criteriul care consolidează, dar și desparte apele este: valorile tradiționale versus globalismul. Omul politic care servește interesele propriilor cetățeni, nu ale unor structuri externe (corporații transnaționale), care acționează în vederea consolidării statalității, care recunoaște rolul Bisericii tradiționale în menținerea moralității în societate, care promovează familia și este un bun familist, care susține producătorii autohtoni, promovând o economie bazată pe export, nu pe importuri, poate obține voturile unei părți considerabile a electoratului. În condițiile Republicii Moldova, o orientare echilibrată în politica externă, bazată pe principiul constituțional al neutralității permanente, aprofundarea relațiilor economice cu partenerii din Vest și din Est reprezintă un aport considerabil la profilul unui candidat electoral.

Talentul unui om politic de a identifica cerințele societății, de a le exprima, de a corespunde năzuințelor poporului este elementul definitoriu al tuturor celor care au lăsat o urmă în istorie. Ne dorim un candidat care să exprime năzuințele unei majorități consolidate a cetățenilor. 

Postări populare