marți, 19 aprilie 2016

Ceva despre comentatorii politici plătiți


        Duminica trecută, la masa de prânz, acasă la domnul Gheorghe Croitoru, pensionar din orașul Strășeni, gazda spune: „E bine că mergi la emisiuni de dezbateri televizate – mai faci un ban”. I-am replicat că nu sunt plătit pentru participarea la respectivele emisiuni televizate. Răspunsul meu l-a uimit.
Probabil că sunt unul dintre puținii comentatori politici, care pot să afirm că niciodată nu am fost plătit pentru participarea mea la vreun talk show. Ceea ce l-ar uimi și mai mult pe domnul Croitoru este poziția mea că un comentator politic nici nu trebuie să fie plătit pentru eforturile depuse la emisiuni televizate de analiză politică, deoarece în condițiile în care unele posturi de televiziune promovează anumite forțe politice, dacă este plătit – analistul politic nu va mai fi independent (onorariile îi pot eclipsa dreapta, nepărtinitoarea înțelegere și evaluare). Un comentator politic plătit se transformă într-un PR-ist, ceea ce este cu totul altceva. Un comentator politic autentic, profesionist, este unul neutru, care întotdeauna poate fi un mediator între actorii politici. Un analist politic plătit este unul corupt, care nu mai poate deține respectiva calitate. Așa cum în prezent este mai dificil de găsit în Republica Moldova un politician integru (necorupt), la fel de dificilă este și găsirea unui analist politic integru (necorupt), precum la fel de dificilă este și găsirea unui post TV integru (necorupt). Fenomenele de valoare devin tot mai rare (și sunt cu atât mai demne de a fi apreciate).
Și totuși, domnul Gheorghe Croitoru, împreună cu soția mea, cred că întrucât un comentator politic depune o muncă asiduă pentru pregătirea sa profesională (poți găsi câte un analist politic cu două facultăți, două masterate, un program de studii postuniversitare, un doctorat ș.a. – majoritatea: studii făcute în spațiul UE) participarea sa la emisiuni televizate pe teme politice, comentariul său politic (sau geopolitic, din perspectivă strategică), timpul pe care îl dedică televiziunilor trebuie să fie remunerate. Obiectivitatea și nepărtinirea sa trebuie remunerate.

Așa o fi. Dar întrucât un comentator politic, ca intelectual, este o persoană care spune adevărul verde-n față, spune lucruri incomode chiar patronilor posturilor TV la care mai este invitat, cu greu îți poți imagina că va fi apreciat. După vorba veche: „Nimeni nu-i profet în țara lui”. 

Postări populare