duminică, 14 iunie 2015

Leul moldovenesc: este sau nu este valută (convertibilă)?

Băncile și oficiile de schimb valutar din București (deci și cele din întreaga Românie) nu oferă servicii de schimb valutar legate de leului moldovenesc: în România nu poți cumpăra leii românești cu lei moldovenești. În cele câteva bănci din București, în care am întrebat, mi-au spus că nu au cursul de schimb. La Banca Națională a României (BNR), la biroul Informații, mi-au spus că BNR transmite sistematic cursul de schimb băncilor comerciale (chiar mi-au spus care era cursul miercuri, 10 iunie, când am întrebat: 1 leu mold. = 0,22 roni), iar BNR nu poate oferi servicii de schimb valutar.
Iată de ce Guvernul de la Chișinău are ce să discute, în afara altor subiecte stringente, cu Executivul de la București. E ciudat că până acum nu i-a păsat niciunui oficial de la Chișinău, în condițiile în care totalul cetățenilor moldoveni în România se poate ridica la câteva zeci de mii bune (studenții din RM care studiază în România s-ar putea nici să nu fie categoria cea mai numeroasă)...
Desigur, examinând situația dată, cu siguranță se poate afirma că această atitudine a băncilor comerciale românești, față de valuta moldovenească, nu e legată de starea leului moldovenesc după scandalul privind miliardul de $, căci niciodată leul moldovenesc nu s-a schimbat la ghișeele de schimb valutar ale băncilor sau la oficiile de schimb valutar.... Experții economici poate că ar trebui să explice de ce leul moldovenesc este desconsiderat într-un asemenea hal în statul vecin și prieten.

Ceea ce rezultă din situația descrisă este că pentru România leul moldovenesc are aceeași valoare ca și rubla transnistreană pentru Republica Moldova... Nimănui la Chișinău nu îi pasă. 

Postări populare