Se apropie turul II al alegerilor prezidențiale și observatorii pot trage concluzii cu privire la miza acestora pentru putere. Nu poate fi exclusă ipoteza că atunci când i-a văzut protestând împreună pe reprezentanți opoziției - pe ai celei de stânga, cu ai celei de dreapta - puterea a înțeles că numai unită opoziția reprezintă o forță de temut. Pentru a elimina respectivul pericol și a-și consolida pozițiile, puterea a recurs la numirea (prin modificarea Constituției) și desfășurarea alegerilor prezidențiale, prin care urmărește dezbinarea atât a opoziției, cât și a societății, după principiul și cu scopul bine-cunoscut: Divide et impera.
Intenția centrului de putere al guvernării a fost de la început ca în turul II să ajungă candidații opoziției - al stângii și al dreptei - pentru că era clar că se vor război și vor face imposibilă pe mai departe orice colaborare pentru binele țării (deoligarhizarea, restituirea miliardului furat). Nu întâmplător în ziua I-lui tur de scrutin vocea influentă a puterii scria cu satisfacție pe o rețea de socializare: „Ne vedem în turul doi”.
După ce puterea și-a retras candidatul (M. Lupu), fiecare dintre cei doi politicieni care au acces în turul II îl acuză pe celălalt că este candidatul puterii. Puțini înțeleg că ei fac jocul puterii. Candidatul puterii este, fără să o știe, acela care manifestă mai multă ură și dispreț față de oponentul său. Atacurile furibunde la persoană, proferate de televiziunile care îi sprijină pe cei doi candidați, ating cote maxime, ca și cum cei doi nu se vor mai întâlni după 13 noiembrie.
Din această perspectivă pare clar, fără să mai așteptăm rezultatele turului II, că puterea este câștigătoare în alegerile pentru o funcție de președinte cu foarte puține atribuții (iar un președinte fără o majoritate parlamentară, care să îl susțină, chiar este ca frunza pe apă). Astfel puterea a reușit - exploatând lipsa de luciditate și clarviziune a celor doi candidați, dar și ale susținătorilor săi fervenți - să-i dezbine, iar prin aceasta, a reușit să dezbine și societatea.
Cu toate că mulți s-au lăsat furați, în naivitatea lor, de frenezia „disputei Est-Vest”, trezirea la realitate este iminentă. Iar realitatea este la fel de tristă...
© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obținerea acordului autorului (titularului blog-ului)