sâmbătă, 7 decembrie 2019

Despre rolul României în UE prin prisma defrișărilor

Deunăzi într-un interviu pe postul DG TV ministrul mediului din România a fost întrebat ce măsuri va lua în legătură cu defrișările de păduri. A fost întrebat dacă noua guvernare va interzice exporturile de bușteni. A răspuns că vor fi interzise exporturile în afara UE. Dar în UE?, l-a întrebat jurnalistul. Nu ne permite Comisia Europeană, a răspuns ministrul.
Se știe, din numeroasele postări, inclusiv pe Facebook, că majoritatea exporturilor merg în Austria și în alte state din vestul UE. Imaginile cu terenuri defrișate în munții din România produc consternare. Nu știam că Comisia Europeană poate fi împotriva interesului României de a-și prezerva mediul.
Așa... va fi mai greu pasionaților de UE să demonstreze că România nu este o colonie a altor state din UE. Dar și cei din UE pot spune: cu un asemenea ministru al mediului, cu o asemenea guvernare la București, care se preocupă mai mult de interesele străinilor din UE în România, decât de interesele României în UE și în lume, nu are cum sa nu fie devastată și umilită România... 

miercuri, 4 decembrie 2019

Cum guvernul susține proprietarii de mini-magazine?

În curând se împlinesc 21 de ani de când pe strada Decebal din municipiul Strășeni activează o unitate comercială – o alimentară: o întreprindere de familie „Eleonora Țurcanu”. În toți acești ani ghereta respectivă, amplasată în curtea familiei Țurcanu, a îndeplinit și o funcție socială: întrucât în zonă locuiesc multe persoane în vârstă, care nu se pot deplasa ușor în centrul localității, alimentara respectivă era o adevărată salvare, mai ales că proprietarii aveau grijă să o aprovizioneze cu tot ce a mai bun. Nu de rare ori, cumpărătorii luau marfă pe datorie, achitând-o apoi. Ghereta face parte din comunitatea zonei respective a orașului Strășeni, fiind sufletul zonei respective, locul unde oamenii se mai întâlnesc și schimbă vorbe.  
Dar iată că după 20 de ani de activitate presiunea impozitelor a devenit greu de suportat: cheltuielile legate de întreținerea gheretei și impozitele au devenit mai mari decât venitul. Familia Țurcanu a întrebat funcționari de la Inspectoratul Fiscal ce să facă. Dacă nu puteți, nu lucrați – cam așa au răspuns.
În acest context, e bine să ne întrebăm: actuala guvernare, care se declară în favoarea unor măsuri de sprijin social acordat categoriilor vulnerabile ale populației țării, ce face ea pentru susținerea micilor întreprinzători? Or, un magazin ca cel al familiei Țurcanu slujește și el păturile vulnerabile și prin puțina capacitate economică de care dispune, este parte a unei economii pe care guvernul vrea să o revigoreze. O logică elementară ne spune: atunci când un agent economic ajunge la ananghie, autoritățile (Fiscul, Primăria ș.a.) ar trebui să-l sprijine prin reducerea impozitelor. Să închizi o întreprindere e ușor, dar cine are de câștigat din aceasta? Un guvern cu o politică de orientare socială ar trebui să aibă un program de sprijinire a micilor magazine de la periferiile localităților Moldovei, pentru binele locuitorilor care mai sunt în țară, care încă nu au plecat (în mare parte pensionari și persoane cu dizabilități). Aceste magazine sunt parte indispensabilă și deosebit de importantă a infrastructurii sociale. Rețelele de supermarket-uri se pot susține pe ele însele. Întrebarea este cum să fie susținute mini-magazinele din cartierele unde nu sunt supermarket-uri. Aș vrea ca guvernul să dea un răspuns la această problemă.    

Postări populare