marți, 13 august 2019

Generalul de brigadă Igor Gorgan la 50 de ani: despre a păstra și a spori patrimoniul



Pe data de 2 august generalul de biradă Igor Gorgan, şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, a împlinit 50 de ani. Într-un articol anterior, prilejuit de numirea în actuala funcţie, am arătat câteva dintre principiile de care se conduce, în virtutea cărora s-a manifestat în funcţia sa anterioară de şef al Centrului de Studii Strategice de Apărare şi Securitate (CSSAS) al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA). La articolul anterior trebuie, totuși, de adăugat un principiu esențial pentru caracterizarea generalului Gorgan.
Pe toată durata serviciului la CSSAS, dl general s-a arătat ca un restaurator şi păstrător al patrimoniului pe care l-a primit în gestiune. După părerea mea, oamenii se împart în două categorii: 1) Cei care păstrează, restaurează, repară cele pe care le au, până pot să le schimbe pe ceva mai bun; 2) Cei care distrug, înstrăinează ceea ce au şi apoi aşteaptă să obţină ceva mai bun, după zisa: „Poate ne pică ceva”. Evident că oamenii din prima categorie sunt prevăzători, raţionali, cu scaun la cap, în timp ce cei din a doua – sunt nesăbuiţi (în cazul fericit în care excludem componenta de corupţie, când un ministru sau orice alt om de stat înstrăinează avutul public – de exemplu, armamentul Armatei Naţionale – pentru a se căpătui ilicit).
Generalul I. Gorgan este un restaurator, un păstrător şi un om sporitor al patrimoniului statului. Pentru reparația celor pe care le-a găsit într-o stare precară a contribuit şi cu banii săi proprii, atunci când nu s-au găsit resurse în bugetul instituţiei.
La ora actuală Republica Moldova are mare nevoie de oameni de stat păstrătoriconservatori, oameni sporitori ai avuţiei Ţării şi Neamului. Este pilduitoare vorba domnitorului Petru Rareş: „Vom fi ce-am fost şi mai mult de-atâta”. Aceste vorbe trebuie să devină o deviză (După DEX, deviză înseamnă: „Enunț concis, care exprimă o idee călăuzitoare, un principiu etic în conduita cuiva”): „Să fim ce-am fost şi mai mult!”, adică: să restabilim măreția Moldovei și s-o sporim.
Un asemenea obiectiv poate fi îndeplinit numai cu oameni de stat, cu comandanți de armată, ca generalul de brigadă Igor Gorgan.  

Postări populare