joi, 9 mai 2019

Cum președintele Trump implementează crezul lui Petru Rareș


Actuala guvernare s-a remarcat prin campania de tristă pomină din ajunul alegerilor prezidențiale din 2016, atunci când și-a scos intempestiv și lamentabil candidatul din cursă, și când a folosit un slogan identic (nu e clar în ce condiții a fost preluat) cu cel folosit de Hilary Clinton: „Împreună suntem mai puternici” – „Stronger together”. 
Puțini știu însă, că celebrul slogan cu care Donald Trump a învins-o pe Hilary Clinton în 2016 (cu sloganul ei, citat mai sus), reproduce practic ideea exprimată încă în secolul XVI de către domnitorul moldovan Petru Rareș (1527-1538, 1541-1546): „VOM FI CE-AM FOST, SI MAI MULT DECÂT ATÂTA”. Echipa lui Trump a reformulat-o astfel: ”Make America Great Again”. Se vede că formularea lui Petru Rareș este mult mai inspirată: ea susține nu numai revenirea la starea Moldovei din timpul domniei tatălui său – Ștefan cel Mare, ci și sporirea măreției statului moldovenesc (americanii au fost în stare să includă în sloganul lor doar primul element din ideea exprimată cândva de Rareș). E un paradox: în 2016 guvernanții moldoveni (PDM) au preluat sloganul americancei Hilary Clinton, cu care au suferit eșec atât Clinton, cât și PDM-iștii, iar americanii republicani au preluat o idee a lui Petru Rareș, din secolul XVI, cu care au învins în scrutin.  
Desigur, e greu să-l învinuiești pe Trump de plagierea unei idei moldovenești dintr-un secol în care Statele Unite nici nu existau. Iar acum este cât se poate de firesc ca o țară precum SUA să-și dorească recuperarea statutului de superputere. Ideea lui Petru Rareș exprimă, de fapt, tendința la zi din lume: și rușii, și chinezii, și alte națiuni trudesc pentru reproducerea măreției din trecut, pentru afirmarea unui statut de actor internațional credibil și demn.
Se pare că în peisajul internațional există o singură excepție – o singură țară, care nu conștientizează trend-ul: cea a urmașilor lui Petru Rareș (Republica Moldova). Nici guvernarea nu sesizează tendința și nu se adaptează la ea, dar nici poporul țării, se pare, nu își dorește o Moldovă măreață, cum a fost.
Și totuși, sloganul lui Petru Rareș rămâne actual și cu siguranță va fi implementat și în Moldova: „SĂ FIM CE-AM FOST ȘI MAI MULT DE-ATÂTA!”

Postări populare