luni, 13 august 2018

Republica Moldova: între bordel și mănăstire


Guvernarea a stabilit data alegerilor parlamentare – pentru ziua de 24 februarie 2019. Alegătorii deja încep să se întrebe pentru cine vor vota. În opinia unui politolog, cu care am vorbit, criteriul alegerii de către electori a candidatului, partidului ar trebui să fie acesta: este candidatul sau partidul pentru ca RM să fie un bordel sau o mănăstire?
Se știe că o mănăstire este o structură în care conviețuitorii sunt frați, care trăiesc într-un Duh (cel Sfânt). Ei au scopuri comune (asumate de comunitate) – mântuirea sufletească, iar pentru realizarea acesteia – lupta cu patimile (autoperfecționarea), ajutorarea și slujirea reciprocă, dar și asigurarea unei vieți normale (îndestulate) pe acest pământ – în mănăstire.
Un bordel este o structură în care câțiva inși îi exploatează (fură) pe ceilalți/celelalte. Este o instituție în care fiecare trăiește în/cu duhul (necurat) de care este mânat/exploatat – atât cei care gestionează instituția, cât și cei mulți, exploatați de primii. Politologul zice că într-un bordel sunt două categorii de exploatați: cei care au venit acolo benevol (înșelați de duhuri) și alții care pot ajunge acolo fără să-și fi dat acordul (forțați să fie exploatați). Politologul vrea ca la alegeri, în orice țară, cei care vor ca țara lor să fie un bordel (fac alegerea în acest sens – alegându-și proxeneții și exploatatorii) să nu-i afecteze pe cei care vor ca țara lor să fie o mănăstire – o comunitate în care oamenii sunt liberi și se ajută, se slujesc reciproc.
Criteriul politologului este, deci acesta: alegătorul să întrebe candidatul, reprezentantul partidului care va candida – ești pentru ca RM să fie un bordel sau o mănăstire?
Greu de spus, totuși, dacă un asemenea gând îl va vizita pe alegătorul moldovan. Omul are alte griji...           

Postări populare