joi, 5 iulie 2018

Mentalitatea Moldovenilor: orientală sau occidentală?


Nevalidarea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, din 3 iunie 2018 (turul II), pare să fi fost ultima picătură care a umplut paharul răbdării, a nemulțumirii moldovenilor, după furtul miliardului din rezerva valutară a BNM și devalizarea și lichidarea băncii de stat – BEM, concesionarea aeroportului internațional din Chișinău, concesionarea sudului RM unei firme americane pentru explorări în vederea extracțiilor gazelor de șist (cu poluarea apelor și solului) și alte asemenea afaceri răsunătoare. Fostul ambasador al Germaniei în RM se arăta nedumerit cum de moldovenii nu ies în stradă la proteste, așa cum ar fi făcut germanii sau locuitorii statelor din UE.
Este greu de înțeles moldovenii și fără ajutorul unui specialist – al unui istoric al mentalităților – pare de-a dreptul imposibil.
Cei care așteaptă explodarea mămăligii tot simt, intuitiv, că ceva nu merge în RM conform unor scenarii revoluționare de sorginte occidentală. Mai degrabă, mentalitatea moldovenilor este una compatibilă cu abordarea orientală, de exemplu, cu cea chineză, confucianistă, care susține: Dacă vei sta suficient timp pe malul râului, până la urmă vei vedea plutind pe acolo şi cadavrul duşmanului tău. Într-adevăr, de-a lungul istoriei, Geții, deveniți Moldo-Vlahi, au supraviețuit unei sumedenii de invazii ale unor popoare nomade, care s-au tot așezat peste poporul nostru, dar care au dispărut din istorie, în timp ce Moldovenii sunt și astăzi pe pământul lor. Din perspectivă istorică, un uzurpator al instituțiilor politice, de justiție, mediatice ș.a. într-un stat este ceva plutind pe apa râului, cu care nu îți vine să ai de-a face.
Și totuși, orice s-ar zice, un popor are de ce să fie recunoscător unui uzurpator (escroc politic). Căci mai ales în raport cu un asemenea ins poporul își poate da seama de niște axiome demult și profund conștientizate de popoarele occidentale: democrația înseamnă libertate, respectarea demnității umane. Abaterea de la democrație înseamnă aservirea unui popor, transformarea sa într-o populație de robi. Un uzurpator arată că nu orice stat poate fi denumit Republică (formă de guvernământ în care conducerea este exercitată de instituții alese; țară, stat care are o astfel de formă de guvernământ), de aceea un stat cu puterea politică uzurpată ar trebui să-i fie schimbată denumirea improprie, ar trebui să se găsească o denumire care să acopere sensul formei de guvernământ bazate pe uzurpare (prin corupție politică, șantaj, manipulare și alte instrumente). Un uzurpator întotdeauna este util, pentru că scoate la iveală hibele unui popor victimă – ajuns captiv, atunci când i-au fost capturate instituțiile statului.  
Aflat undeva între Europa și Asia, poporul Republicii Moldova are o mentalitate, o viziune asupra lumii, care se pliază mai degrabă pe abordarea orientală decât pe cea occidentală. O asemenea stare a lucrurilor poate fi favorabilă uzurpatorilor, care pot să o speculeze… Și cu toate meritele sale istorice, poporul moldovean are acum, ca și întotdeauna, ceea ce merită, sau ceea ce este cel mai favorabil pentru mântuirea sa.

Postări populare