miercuri, 9 mai 2018

Deschideți ochii, nu fiți întunecați!


În contextul apropierii alegerilor locale pentru funcțiile de primar ajunse vacante (din 20 mai) și parlamentare ordinare (de la sfârșitul acestui an: în toamnă?) ne-am amintit o vorbă a bunelului soției – Grigore Arif Pleșca, ctitorul uneia dintre bisericile din localitatea sa, adusă în paragină de regimul sovietic: „Oameni buni, deschideți ochii! Nu fiți întunecați!”.
În ajunul alegerilor din Republica Moldova, îndemnul bunelului Grigore este mai actual ca niciodată. (De aceea și memoria sa este netrecătoare). Pentru că întotdeauna un regim împilător, fie el ambalat într-o învelitoare totalitară (de concepție marxist-leninistă, nazistă sau de orice altă coloratură ideologică) se menține la putere numai prin întunecimea celor pe care îi împilează.
Actualmente există oameni cu ochii deschiși, care văd adevărul, și dintre cei cu ochii închiși – victime aproape sigure ale manipulării. Cei ca Grigore Arif Pleșca nu pot impune adevărul (cu forța). Cei întunecați, cu ochii (minții) închiși, deci aflați în întuneric, trebuie ei înșiși să urmeze îndemnul bunelului. Să apeleze la cei care văd (înțeleg), să-i solicite să le explice adevărul. Și atunci manipulatorii nu au nici o șansă. Îndemnul rămâne valabil, precum cuvintele Mântuitorului: „Iată, Eu stau la ușă și bat. Cine va deschide…”…

Postări populare