sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Despre statele libere și cele capturate: câteva deosebiri calitative

Statele lumii se împart în 2 categorii: cele: 1) cele care aparțin propriului popor – propriilor cetățeni; 2) cele care aparțin unei sau câtorva grupări care au pus mâna pe putere (au preluat controlul asupra instituțiilor statului). Statele din prima categorie (instituțiile de stat) funcționează pentru popor – cetățeni, statele din a doua categorie funcționează pentru cei din gruparea care a capturat instituțiile statului (și care mai aruncă câte un os celor care îi servesc).
Deosebirea dintre statele din cele 2 categorii este că statele din prima categorie sunt bogate, iar statele din a doua categorie sunt sărace (ca un organism mâncat de cancer din interior). De asemenea, în statele din prima categorie cetățenii sun oameni liberi, în timp ce în statele din categoria a doua oamenii sunt robi. De fapt, pierzându-și demnitatea și libertatea s-ar putea ca ei nici să nu poată fi numiți oameni (mulți evadează – pleacă peste hotare, dar fiind legați de țara lor: atâta timp cât țara va fi captivă și ei vor rămâne captivi, oriunde se vor afla).

Și totuși, ca și în epoca sclavagistă, și în perioada (post) modernă cetățenii au liberul arbitru. Fiecare cetățean face o alegere în fiecare clipă (și cu atât mai mult la alegerile politice generale). Gruparea care exploatează un stat (după principiul „Aceasta este vaca noastră, noi o mulgem”) – exploatează inconștiența și degradarea cetățenilor acelui stat. Și totuși vine un moment când cetățenii fiecărei țări fac alegerea corectă (clipă de clipă). O comunitate de oameni liberi (în interior) nu poate rămâne în robia unei grupări hrăpărețe mult timp. O comunitate de robi (în interior), o turmă întotdeauna își va găsi „șmecherii” care o vor exploata – din același neam sau de peste hotare…  

Postări populare