luni, 25 decembrie 2017

Ideea națională la Moldoveni

La întâlnirea din 9 octombrie cu membrii Consiliului Societății Civile de pe lângă Președintele Republicii Moldova, președintele Igor Dodon a anunțat că până la sfârșitul acestui an – începutul anului viitor va ieși către societate cu o idee națională. La a doua sa întâlnire cu același Consiliu, din 22 decembrie, Președintele a specificat că se pregătește o concepție de dezvoltare a Republicii Moldova (în care, e de presupus, va fi inclusă și ideea națională).
Personal aștept cu interes un document în care să fie expusă o idee națională pentru Republica Moldova. După cum se vede, guvernarea este lipsită de asemenea preocupări. Totuși, chiar dacă guvernanții nu au formulat ideea „lor” națională, asta deloc nu înseamnă că ea nu există și că ei nu o aplică. Ideea națională a actualei guvernări a fost expusă în ediția de ieri a emisiunii „Ora de ras”, de pe Jurnal TV: „să știi să te învârtești” – un calc dintr-o expresie rusească ce sună așa: „Хочешь жить, умей вертеться” – adică: vrei să trăiești, trebuie să știi să te descurci. La moldoveni „învârtitul” sau descurcatul înseamnă să poți să faci bani, nu contează prin ce mijloace. De exemplu, poți să furi 1 miliard de dolari din rezervele valutare ale BNM. Dacă arunci apoi cu bani, ești adorat de moldoveni, care te vor alege primar ș.a., vor profita de oasele care li se aruncă și te vor invidia că tu ai fost cel care a furat, iar nu ei. Desigur, un popor, o comunitate de oameni cu o asemenea abordare nu poate avea o altă guvernare decât cea pe care o are, nu poate avea o altă idee națională. Iar o guvernare care acționează în virtutea acestei idei naționale nu o va formula, nu o va face publică într-un document oficial.
În principiu, Igor Dodon și alte forțe de opoziție, care vor să schimbe spre bine starea lucrurilor din țară, ar realiza ceva nespus de important dacă ar reuși să distrugă actuala „idee națională” la Moldoveni.           

Și totuși, așteptăm ideea națională promisă…    

Postări populare