joi, 23 noiembrie 2017

Misiunea lui Plahotniuc în politicul moldovenesc sau ceva despre iubire

Din perspectiva învățăturii Creștin-Ortodoxe, într-o societate creștină întotdeauna sunt create condițiile optime pentru mântuirea sufletelor membrilor respectivei societăți. Dacă societatea respectivă ajunge pe mâna unei grupări hoțești, acest fapt denotă calitatea spirituală (duhovnicească) a majorității membrilor respectivei societăți. Ea se poate vindeca (normaliza) numai dacă va conștientiza cât este de bolnavă și dacă va cere ajutorul bunului Dumnezeu.
Din acest punct de vedere este clar că un regim hoțesc nu se putea instaura peste o societate care detestă hoția. Dacă prin absurd un hoț ajungea la guvernare (direct sau prin interpuși) peste un popor de oameni onești și ar fi pus la cale furtul miliardelor (inclusiv al miliardului de dolari din rezervele valutare ale Băncii Naționale), i s-ar fi uscat creierii în chiar acel moment.
Dacă s-ar admite că Plahotniuc este întruchiparea metehnelor acestui popor (inclusiv a celei menționate mai sus), este limpede că societatea poate scăpa de el eliminându-l fiecare din sine (căci este imposibil ca el să se mențină în exterior neavând o bază în interiorul fiecăruia dintre cetățenii care formează poporul acestei țări).
Este evident, totuși, că el își dorește să se mențină la putere. Singura modalitate în acest sens este să acționeze după principul Divide et impera. Observatorii fenomenului politic din țară îi pot fi recunoscători pentru spectacolul fascinat pe care li-l servește. Iată un exemplu: Partidul Socialiștilor este în opoziție și poate cere multe. Puterea a acceptat și a alocat bani în vederea desfășurării referendumului privind destituirea primarului Chișinăului. Referendumul nu a fost validat prin neprezentarea numărului necesar de alegători la urne. În mod logic, cetățeni revoltați ar fi trebuit să ceară socoteală și, respectiv, returnarea celor 9 milioane de lei de la cei care au aprobat desfășurarea referendumului și care au alocat banii publici în acest sens. Nu, cetățeni revoltați (tulburați sau manipulați) cer socoteală PSRM-ului, care nu putea aloca banii respectivi. Astfel, ura s-a încins din nou în societate. Și actualul regim se poate menține la putere tocmai prin această ură între părți ale societății. Cei care se urăsc nu excelează prin minte ascuțită (pe unii ca aceștia Lenin, se zice, îi numea „idioți utili” – în cazul de față: ai regimului). Singura modalitate de însănătoșire a societății este iubirea între cei care constituie societatea acestei țări.     

            Din perspectivă escatologică misiunea lui Plahotniuc este să ajute la reaprinderea iubirii în sânul comunității Moldovenilor. Dacă au minte să înțeleagă mesajul. 

Postări populare