luni, 9 octombrie 2017

De ce este necesară edificarea unui monument Patria Mamă Moldova în PMAN

În a doua zi a sărbătorii vinului din Chișinău un jurnalist de peste hotare, dintr-o țară estică, a scris într-un articol, distribuit pe rețele de socializare, că s-a simțit prost (ca să nu citez exact ce a scris) în Chișinău, că nu a avut ce vizita în capitala statului moldovenesc, că e un oraș mai urât decât orașele de provincie din țara sa, că nici nu merita să mai iasă din hotel căci oricum nu avea ce vedea. Acest sentiment l-am avut și eu, nu numai când am vizitat capitale ca Viena, Budapesta sau Sofia, ci chiar și capitatele ale statelor post sovietice, ca Erevan, Tbilisi sau Kiev.
De ce Chișinăul este un oraș urât? (Într-un interviu din cadrul unui program de știri TV, la întrebarea „Ce vă place aici?”, o turistă din Slovacia a răspuns: „Oamenii” – adică nu a avut ce remarca – vreun loc anume în capitala moldovenească).
S-ar cere adoptarea unui program guvernamental privind amenajarea centrului capitalei, așa încât turiștii să aibă ce vizita (eventual, s-ar cere reconstruirea edificiilor aflate în paragină sau a celor care au fost demolate, dar care erau o carte de vizită a urbei). Trebuie acționat în așa fel încât să nu ne fie rușine de imaginea actuală a Chișinăului în fața străinilor. Dacă suntem stat și nu e un proiect temporal, până se fură totul de pe aici, este nevoie de înfrumusețarea Chișinăului. Și nu e vorba doar de reconstrucție. Mai este loc pentru proiecte noi. De exemplu, s-ar cere ridicarea unui monument Patria Mamă Moldova. El ar putea fi plasat în locul pietrei consacrate victimelor regimului totalitar sovieto-comunist, din PMAN. Oricum nu îmi imaginez cum s-ar organiza sărbătoarea vinului în complexul memorial Eternitate, în preajma monumentului Mama Îndurerară. În preajma pietrei din PMAN tot nu s-ar cuveni organizarea de sărbători cu consum de vin, cântece și dansuri. Este un sacrilegiu față de înaintașii noștri – victimele regimului inuman, plin de ură față de ființa umană. La urma urmei, fie PMAM devine un loc de comemorare, fie va fi un loc de sărbătorire și de desfășurare de proteste politice.

Eu sunt pentru o statuie Patria Mamă Moldova în PMAN. Dar să decidă poporul țării.    

Postări populare