miercuri, 2 august 2017

De ce înființarea RSSM a fost catastrofa geopolitică a secolului XX pentru Moldova

Astăzi este aniversarea înființării Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM) – la 2 august 1940. Este cunoscută declarația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, conform căreia destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă a secolului XX, pentru că 25 milioane de etnici ruși au rămas în afara frontierelor Federației Ruse. Pentru Moldova catastrofa secolului XX a fost la 2 august 1940, când, prin înființarea RSSM, sudul și nordul Basarabiei au fost tăiate din vechiul corp statal moldovenesc și predate Ucrainei. Sute de mii de moldoveni au rămas în afara republicii moldovenești, ajungând în regiunile Ismail (mai târziu aceasta a fost încorporată în regiunea Odesa) și Cernăuți. Puțini cunosc faptul că la 28 iunie 1940, când URSS a anexat Basarabia, județele Hotin, Cetatea Albă și Ismail au intrat, formal, integral în componența republicii ucrainene. Delimitarea teritorială finală a fost consfințită printr-o hotărâte a Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, din 4 noiembrie 1940, care a stabilit granița devenite frontieră de stat moldo-ucraineană, după destrămarea URSS și obținerea independenței de către Moldova și Ucraina.
Puțini cunosc detalii de la momentul stabilirii graniței moldo-ucrainene, detalii făcute publice de istoricul Valeriu Pasat. Stalin i-a chemat pe conducătorii RSSM și RSS Ucrainene în legătură cu chestiunea graniței. Stalin l-a întrebat pe N. Hrușciov, I secretar al RSSU dacă „colegii” moldoveni sunt de acord cu decizia în cauză, ce urma să fie aprobată. Hrușciov a spus „da” (colegii moldoveni erau șefii de partid ai fostei Republici Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești [RASSM] – Transnistria – din cadrul Ucrainei. Deci exista o tradiție bine înrădăcinată să răspundă numai cu DA la tot ce erau întrebați de șeful de la Kiev). Stalin i-a întrebat pe „colegii” moldoveni dacă sunt de acord cu noua graniță și ei au răspuns DA. Stalin a comentat că „Vă vor blestema urmașii”, dar decizia a fost aprobată.
Așadar, catastrofa (geopolitică a) secolului XX pentru Moldova s-a produs la 2 august 1940, atunci când a fost înființată RSSM, prin amputarea unor teritorii (sudul și nordul Basarabiei) în care au rămas – în afara republicii moldovenești – sute de mii de oameni care se identificau (și urmașii cărora se mai identifică și acum) Moldoveni.

Iată de ce regretele lui Putin au o corespondență și în istoria Moldovei…  

Postări populare