sâmbătă, 5 august 2017

Cine e de vină pentru starea de degradare: sistemul, V. Plahotniuc sau electoratul?

În ultima ediție a emisiunii „Important”, pe TV C21, președintele Partidului Unității Naționale (PUN), dl Anatol Șalaru, a făcut declarații care merită atenția societății moldovenești, cu privire la situația actuală din Republica Moldova: „Acest sistem este mai periculos decât Vlad Plahotniuc. Și acest sistem trebuie schimbat. Dar în Moldova astăzi nu sunt forțe capabile să schimbe acest sistem. Un milion de oameni au plecat. Au rămas pensionarii, au rămas bugetarii, oamenii de afaceri sunt speriați, sunt controlați”… A fost nevoie ca un om politic din Republica Moldova să spună lucrurilor pe nume. Această caracteristică a situației din țară, făcută de dl A. Șalaru, scoate în evidență o dată în plus un adevăr bine știut: fiecare popor își merită conducătorii; și în speță populația din Republica Moldova își merită conducerea (pe coordonator).
Totuși, comentând afirmația dlui Șalaru, se poate afirma, că fiecare stat are un sistem. Și sistemul este neutru. El trebuie permanent îmbunătățit, adaptat la mediul regional și internațional (de securitate). Un stat prosper este unul în care sistemul se constituie din instituții independente (tocmai de aceea: eficiente), care servesc societatea (pe cetățenii țării), nu pe un coordonator (fie el dictator, tiran etc). Aceasta este deosebirea între un sistem de stat democratic și unul totalitar sau autoritar – în care sistemul servește o clică, un partid, o etnie, o comunitate religioasă (confesională), o clasă socială.

Sistemul e neutru. Totul depinde de moralitatea celor care ajung la guvernare și îl folosesc. Depinde dacă au frică de Dumnezeu, depinde dacă au dragoste de Dumnezeu, deci de oameni – de proprii cetățeni. Numai că problema se pune astfel: nu ar putea ajunge la guvernare – nu ar putea să încalece un sistem de stat – niște hoți (ticăloși), dacă societatea (electoratul unei țări) nu s-ar constitui din indivizi cu probleme de moralitate. Pentru că întotdeauna un popor își merită conducătorii. 

Postări populare