duminică, 30 aprilie 2017

Sistemul uninominal de vot: despre alegătorii moldoveni

Campania de promovare a sistemului de vot uninominal, care să-l înlocuiască pe cel pe liste, ia amploare – la posturi TV ale potentaților, prin panouri publicitare stradale. Nu cred că ar trebui condamnați artiștii, care după ce au fost aduși la sapă de lemn de către potentați, își vând imaginea pentru câte un onorariu. La fel cum nu cred că ar trebui condamnați – de către societatea moldovenească – „comentatorii politici” care se erijază în propagandiști ce pledează categoric pro și despre care aflăm că dețin funcții în partidul de guvernământ sau fac parte din clientela respectivei formațiuni politice.
Două poziții s-au profilat în mediul politic moldovenesc, dar care se bazează pe aceiași prezumție: 1. Puterea vrea să „împingă” proiectul respectiv de lege pentru că îi consideră pe alegători ușor manipulabili (că vor înghiți momeala cu revocarea deputatului care nu face drumuri și curățenie în localitatea lor); 2. Opoziția se pronunță împotriva respectivei inițiative legislative, pentru că îi consideră pe alegători ușor manipulabili (că vor înghiți momeala și vor fi prostiți pentru încă o dată, respectiv vor ieși ca proștii în stradă și vor exclama tradiționalul „Vrem votul înapoi!”).

Eu am altă părere despre alegătorii moldoveni. Fiecare dintre ei poate înțelege, cu un mic efort, cine sunt hoții – lupii în blăni de oi și cine sunt patrioții care se oferă să-și servească Neamul și Țara. Cred că moldovenii pot să înțeleagă și să-i facă de râs pe cei cu inițiative de manipulare, indiferent de sistemul de vot adoptat în ultimă instanță. Lucrurile nu sunt atât de grave. Moldovenii nu sunt atât de idioți precum îi cred puterea și opoziția. Cel puțin, cei care citesc acest blog și acest articol.

Postări populare