vineri, 28 aprilie 2017

Despre perspectivele omenirii – de ziua mondială a securității

Astăzi este ziua mondială a securității – este adevărat – în muncă. Dar cum toată viața omului este muncă (după cuvintele biblice: „Cu sudoarea frunţii voastre veţi mânca pâinea voastră”), se poate spune că astăzi este ziua mondială a securității în general.
Este nevoie de o asemenea zi. În condițiile unei lumi instabile, principala caracteristică a căreia este incertitudinea și multitudinea de conflicte, este util să ne reamintim că securitatea este cea mai importantă stare și cel mai important obiectiv pe care îl poate avea omenirea.
Desigur, conținutul noțiunii de securitate este diferit pentru oameni, pur și simplu pentru că oamenii sunt diferiți și proiectează peste respectiva noțiune sensurile și înțelegerile proprii. Teroristul sinucigaș se sacrifică „în numele securității”, armate ale câte unui stat acționează la distanțe de mii de kilometri de propriile frontiere naționale în numele securității, Organizația Mondială a Sănătății impune ministerelor sănătății ale statelor lumii utilizarea vaccinurilor în numele securității, cercuri oculte acționează în vederea reducerii populației planetei în numele securității ș.a.m.d..

Atunci când omenirea va reuși să ajungă la un numitor comun legat de înțelegerea noțiunii de securitate, perspectivele sale de supraviețuire și dezvoltare pașnică vor crește.  

Postări populare