sâmbătă, 18 februarie 2017

De ce suntem lipsiți de demnitate: cauze profunde

La ediția de sâmbătă, 18.02, a emisiunii Realitatea românească, de pe postul Realitatea TV (din București), realizatorii au invitat mai mulți academicieni – oameni de știință și scriitori. Ei s-au expus cu privire la problemele actuale ale societății românești. Nicolae Breban a expus opinia conform căreia în România există un deficit de demnitate. Cultura îți dă demnitate. Ea este baza internă a unei persoane, respectiv a unei națiuni. Cine nu are această bază, nu are nici demnitate. Nu mai avem încredere în noi – a spus N. Breban. Cei care nu au cultură nu știu cum să-și folosească libertatea. Așteptăm totul de la alții. Cu alții încheiem contracte, dar nici pe acelea nu știm să le negociem. Cultura este reprezentată de valori. Cine nu are cultură, este lipsit de valori. Un popor lipsit de valori culturale este sărac și materialicește. Un alt invitat al emisiunii a amintit de faptul că 30-40% din pământurile (inclusiv pădurile) din România au fost vândute străinilor.
Sunt de acord cu această abordare intelectuală a unor somități ale culturii și științei românești. Dar cred (am convingerea) că degradarea culturală este o consecință a degradării morale. Persoane care au pierdut bătălia cu patimile, inși care au devenit instrumente, în carne și oase, ale dușmanului neamului omenesc – părintele minciunii – nu pot decât să genereze degradare în jurul lor. Mai ales dacă asemenea inși ajung la conducerea statului. Și ei nu au cum să nu ajună la conducere, dacă majoritatea cetățenilor statului sunt degradați moral. Este o lege nescrisă.
Care este ieșirea din mocirlă? Ridicarea nivelului de cultură, desigur. Dar cultura este mintea. Ea trebuie însănătoșită, vindecată. Însă mai important este sufletul. Atunci când majoritatea cetățenilor unui stat sunt angajați în lupta cu patimile, un asemenea popor poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, să se vindece, să se elibereze (mântuiască). 

           P.S. În Republica Moldova, cu regret, lucrurile se prezintă cam așa: oameni degradați moral => inculți => lipsiți de demnitate.       

Postări populare