luni, 20 februarie 2017

De ce guvernanții fură societatea: un punct de vedere german

Luni, 20 februarie, a avut loc la Chișinău o nouă ședință a clubului de presă „Format A 3”. Invitat a fost politologul și regizorul german Felix Schultess. Unul dintre participanții la discuția publică a menționat că statul moldovenesc nu este liber, el este captiv, un regim hoțesc îl fură sistematic – miliardul delapidat este un exemplu elocvent. Replica invitatului german a fost oarecum neașteptată: în Republica Moldova este destul de mare volumul activităților economice tenebre. Respectivii întreprinzători fură statul, iar statul, la rândul său, fură cetățenii. Este un joc de-a șoarecele și pisica.
Această opinie merită comentată. În primul rând, este interesantă mentalitatea invitatului german: pentru el neplata impozitelor de către persoane care desfășoară activități economice înseamnă să furi statul. Câți dintre moldoveni gândesc astfel – că prin neplata impozitelor ei fură propriul stat? În RM a devenit o îndeletnicire de maximă importanță inventarea de scheme prin care să plătești mai puțin sau să nu plătești deloc impozite. Pentru Felix Schultess respectiva practică este atât de condamnabilă, încât el părea să admită că o societate în care există fenomenul neplății impozitelor (al economiei tenebre) merită să fie furată de stat. Din această construcție logică reiese un aspect interesant: în Republica Moldova neplătitorii de impozite nu conștientizează că ar comite o crimă (după standardele occidentale), tot așa cum guvernanții nu conștientizează, la rândul lor, că ar comite o crimă prin delapidarea banilor din rezervele valutare ale BNM și din bugetele de stat. Și în acest caz nici nu mai contează cine a comis-o primul: agenții economici care fură statul sau instituțiile statului – prin care este furată societatea. Adicătelea, se merită unii pe ceilalți: ocolitorii plății impozitelor și guvernanții, care dețin instituțiile statului.
Desigur, există aici o nepotrivire: cei care dețin (controlează) instituțiile statului și care își însușesc prin delapidări roadele muncii celor mulți (ale societății), sunt persoane concrete, care, ca orice hoți, pot fi și vor fi investigați și trași la răspundere. Iar mulți dintre cei care eludează plata impozitelor o fac sub umbrela acelorași inși, care controlează instituțiile statului. De aceea, oricum ai da-o, părțile – deținătorii instituțiilor statului și societatea – nu sunt egale (în furturi).
Dar dincolo de toate aceste raționamente, rămâne valabilă pentru Republica Moldova expresia veche: își fură propria căciulă de pe cap. Într-o lume în care Rusia, SUA, China și alte state depun eforturi susținute pentru a-și redobândi măreția, moldovenii (în persoana celor „șmecheri”) cu nonșalanță își fură concetățenii, de ți se face greață.
Culmea, Felix Schultess s-a arătat optimist cu privire la viitorul Moldovei.   
© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obținerea acordului autorului (titularului blog-ului).

Postări populare