duminică, 22 ianuarie 2017

Pot fi neutri comentatorii politici?

            De câțiva ani, odată cu introducerea în grila de programe a televiziunilor publice și private a genului de emisiune talk show, a apărut cererea la o nouă categorie – comentatori politici. Aș vrea s-o numesc categorie profesională, dar nu există o asemenea profesie – nu există facultăți care oferă diplome cu o asemenea specialitate. Și totuși, categoria comentatorilor politici s-a constituit. Ideal ar fi ca ei, comentatorii politici, să aibă o pregătire profesională – să aibă o diplomă de specialist în Știință politică (se mai zice Politologie). Dar câți dintre comentatorii politici cunoscuți se pot lăuda cu așa ceva? Foarte puțini. Problema e că nu este angajat un chirurg sau un stomatolog fără o diplomă în medicină, un arhitect – fără o diplomă de specialitate respectivă, în timp ce „comentator politic” poate deveni (în RM) oricine. Vorba aceea: în fotbal și politică fiecare este expert (sau, vorba lui Alecsandri: fiecare moldovean se naște poet; sau precum fiecare femeie își descoperă talentul de Mamă).
Desigur, răspunsul la întrebarea din titlu („Pot fi comentatorii politici neutri?”) ține de pregătirea lor profesională: dacă omul nu are vreo pregătire teoretică (în domeniul Științei politice), cum poți să ai careva pretenții (legate de profesionalism) din partea sa?
Un element specific al realității moldovenești ține de existența unei categorii de „comentatori politici” care de fapt sunt propagandiști – PR-iști, promotori (purtători de cuvânt) ai vreunui partid. Este clar că un purtător de cuvânt nu face muncă de voluntariat. Și este clar că referitor la „munca” unui asemenea individ despre neutralitate și imparțialitate nu poate fi vorba.
Și totuși, dacă din categoria comentatorilor politici ar face parte profesioniști – ar trebui să fie remunerați? Dacă omul nu este profesionist (expert) – deci este un amator – nici nu are pretenții să fie plătit pentru munca sa. Mai degrabă se poate admite că un amator invitat la emisiuni televizate este victima uneia (cel puțin) dintre patimi – slava deșartă. Și televiziunile profită de aceasta. Se crează un cerc vicios: unele televiziuni invită neprofesioniști (amatori) – respectiv nu trebuie să le achite onorarii. Căci un profesionist poate cere un onorariu pentru munca sa. Și va rămâne neutru și imparțial, căci acestea sunt elemente indispensabile ale profesionalismului. Dar ce televiziune (mai ales cele aflate în proprietatea guvernării) va plăti un profesionist, care, rămânând neutru și imparțial, poate critica activitatea Executivului, raportând-o (activitatea) la standardele democratice (element cheie a analizei politice)? Nu mai bine inviți un amator care va lăuda guvernarea (patronul)?
Iată de ce, în actuala Republică Moldova, să găsești un comentator politic profesionist este dificil. Mai degrabă găsești înlocuitori – amatori sau propagandiști. E bine însă ca telespectatorii, publicul larg, să facă deferența.       

Postări populare