vineri, 6 mai 2016

De ce R. Moldova este un stat sărac (partea a II-a): despre mintea moldovanului

Într-un articol precedent pe această temă am arătat că din cauza degradării morale a oamenilor care îl constituie, statul Republica Moldova este cel mai sărac din Europa (este în proces de disoluție). Vai de statul populat de oameni care nu sunt însuflețiți de o misiune, de idei înălțătoare, ci sunt mânaţi numai de interese meschine de înavuţire cât mai rapidă (iar aceasta este posibil prin corupţie şi furt – şi cel mai eficient furt este cel instituţionalizat, atunci când hoţii preiau puterea politică [Guvernul şi Parlamentul] şi puterea judecătorească în stat pentru a putea fura în voie). Şi nu este posibil ca, într-un stat cu cetăţeni oneşti, hoţi să ajungă la guvernare. Un stat populat de asemenea oameni (cu o mentalitate degradată din punct de vedere moral) se asemuieşte unui cadavru mâncat de viermi. Un asemenea organism statal nu are suflet, deci nu are viaţă. Până la urmă, din acel cadavru nu mai rămân decât oasele – o vagă amintire păstrată, poate, de cei care vor prelua teritoriul. Căci statele dispar, iar teritoriile rămân – altora.      
Să ne imaginăm un stat în care majoritatea populaţiei este constituită din indivizi inconştienţi, fără capacitate de a raţiona. Un grup de şmecheri – în calitate de partid politic – se poate erija în binefăcători (se pot da drept promotori ai integrării europene, idee care are priză la electorat) şi datorită votului oamenilor inconştienţi şi incapabili de a raţiona, poate prelua puterea pentru a fura în voie. Despre o asemenea populaţie (despre asemenea votanţi) se poate presupune că îl vor accepta pe antihrist drept Hristos – căci antihristul, conform profeţiilor, va spune că este Hristos, se va da drept Hristos, aşa cum diferite grupări hoţeşti se dau drept „euro-integraţionişti”.
Poporul Moldovei a enunţat proverbul: Dă-mi, Doamne, mintea moldovanului cea de pe urmă. Dacă moldovenii vor fi preocupaţi de mintea lor, dacă îşi vor dezvolta capacitatea de a raţiona, gândirea critică, este posibilă renaşterea statului. Popoarele fără minte dispar.

Deci Republica Moldova este săracă şi aflată în proces de degradare din cauza minţii (capacităţii de a raţiona, de a gândi critic) a majorităţii cetăţenilor ţării. Misiunea intelectualităţii de astăzi este de a contribui la renaşterea intelectuală a poporului ţării, aşa cum misiunea preoţimii şi a călugărilor este de a contribui la renaşterea spirituală – morală a societăţii. Fără aceste deziderate realizate este greu de imaginat că statul Republica Moldova va ieşi din sărăcie, că poate fi viabil.

Postări populare