luni, 16 mai 2016

De ce este captivant să trăiești în R. Moldova sau despre prostie la moldoveni

          Este în același timp dificil, dar și captivant. De regulă, cei care nu sunt proști cu greu se pot adapta într-o țară de proști, de aceea pleacă peste hotare, în țări normale. Dar cei care rămân, pe lângă că sunt împovărați, au și prilejuri de delectare.
         În principiu, Republica Moldova este o țară în care trebuie să meriți să trăiești (nu oricine trăiește aici). În instituțiile bugetare – de stat, salariile nu sunt suficiente pentru asigurarea celor necesare pentru viață, dar cei care aspiră să ajungă în funcții publice fie plătesc mită, fie ajung acolo datorită apartenenței de partid sau legăturilor de rudenie. Cei care activează în domeniul privat (oameni normali) sunt surse de estorcare a resurselor financiare pentru proștii care „activează” în instituții de control ale statului. Pentru ca un om onest să trăiască în Republica Moldova, el ar avea nevoie de asistență financiară din Occident, precum refugiații din Orient, ajunși în UE. În Republica Moldova salariile bugetarilor și ale altor categorii sunt mai mici decât sumele lunare alocate în închisorile din UE pentru deținuți.
          Este neobișnuit, neașteptat, să vezi cum proștii dintr-o țară „o consumă” precum viermii un cadavru (nu își dau seama cât este de grav ceea ce fac – or, tocmai asta înseamnă să fii prost). Existența statului în actualele condiții este o minune. Numai datorită rugăciunilor din mănăstiri și biserici se mai ține această țară.

          Veți întreba: și ce e captivant în a vedea și simți pe pielea ta toate astea, cum te delectezi văzând cum proștii își distrug țara? Ei bine, cei care au văzut cum au căzut imperiile Babilonian, Persan, Macedonian, Roman, Bizantin ș.a., au văzut ceva deosebit în viața lor. Diferența dintre căderea Moldovei și a tuturor imperiilor enumerate este însă că ele au fost cucerite de către invadatori străini, în timp ce Republica Moldova este distrusă din interior, de proprii proști. Un asemenea spectacol te captivează și te delectează. Merită urmărit.   

Postări populare