joi, 26 noiembrie 2015

Succesul la moldoveni sau ce înseamnă eradicarea corupției

Noțiunea de succes este importantă pentru definirea caracteristicilor culturale – etnice și civilizaționale ale fiecărui popor. Omul se naște pentru a reuși ceva în viață. Rari sunt cei mulțumiți să vegeteze. Reușita sau succesul este expresia realizării de sine a personalității umane și a unui Neam sau a unei Națiuni.
Așadar, ce înseamnă succes-ul azi? În societatea modernă capitalistă criteriul reușitei (succesului) este starea materială (averea, sumele din conturile bancare), pe scurt: banul. Cine a reușit să-și însușească bani – este un om de succes.
Prin integrarea europeană a Republicii Moldova statul nostru s-a raliat la acest standard occidental (definitoriu mai ales pentru SUA și alte state capitaliste avansate, inclusiv din UE). În Republica Moldova însă există o problemă: cum legile și practicile organelor de control (departamente de investigare a fraudelor din instituții anticorupție, departamente din structuri de forță, din toată gama organelor de control) nu permit câștigarea banilor pe căi cinstite (prin MUNCĂ), persoane care vânează succesul adună bani prin delapidări, estorcări și furturi. Desigur, delapidările, estorcările și furturile la scară statlă pot fi operate de către „oameni de stat” – șmecheri care prin manipularea prostimii (electoratului) au ajuns în funcții în care au pâinea și cuțitul – au acces la bugetele de stat, la fluxurile financiare interne și la fondurile (credite sau granturi) FMI, ale UE și ale altor țări donatoare.
De ce Republica Moldova nu duce deloc lipsă de inși ticăloșiți, oploșiți în funcții de stat și care fură de rup propriul popor? Pentru că societatea moldovenească pierde valorile sale tradiționale, care vizează și cinstea, onestitatea. Tradițional la moldoveni succesul a însemnat pacea sufletului, liniștea interioară, fericirea și bucuria care emană din suflet. Iar acestea sunt posibile prin conștientizarea faptului că delapidările (furtul de la copiii, bătrânii, frații și surorile care formează chiar poporul lor – dacă ei sunt capabili să aibă sentimente de solidaritate, etnică, națională și familială) sunt un păcate – un act prin care un individ își face rău lui însuși. Deci succesul – la Moldoveni, ca și la toate neamurile care împărtășesc valori tradiționale, bazate pe morală – înseamnă pacea sufletului, care este expresia respectării poruncilor religioase, a cinstei și a corectitudinii.

Cu regret, politicul din Republica Moldova a devenit talpa iadului – o adunătură de inși pentru care singurul sens în viață este adunarea rapidă de bani, care nu poate avea loc decât prin delapidări și corupție. „Reforma” înseamnă schimbarea acestora cu oameni onești, devotați valorilor tradiționale. Numai așa poate fi eradicată corupția. Numai așa statul moldovenesc se poate integra în comunitatea internațională și poate deveni unul respectat la nivel internațional.            

Postări populare