luni, 12 octombrie 2015

De ce rachetele rusești lansate asupra unor ținte din Siria vizează și Chișinăul

Astăzi autoritățile statului și întreaga societate a Republicii Moldova ar fi trebuit să marcheze aniversarea creării - la 12 octombrie 1924 - a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești - o recunoaștere a prezenței consistente a moldovenilor pe malul stâng al Nistrului, respectiv o recunoaștere a statalității moldovenești la est de Nistru. Eu cred că așa cum un sat de pe malul drept se numește Moldovata, iar corespondentul său de pe malul stâng se numește Molovata Nouă, la fel întreg teritoriul de la est de Nistru trebuie să se numească Moldova Nouă (Новомолдавия). Cu această denumire ar trebui să figureze zona nistreană în Acordul privind reglementarea conflictului de pe Nistru.
Operațiunea armatei ruse în Siria, în speță lansarea de rachete teleghidate de pe corăbii ale flotei ruse din Marea Caspică, asupra unor ținte aflate la sute de kilometri, pe solul sirian, are ca scop, printre altele, transmiterea și a unui mesaj autorităților de la Chișinău: chiar dacă enclava nistreană nu are ieșire la Marea Neagră, în cazul unei escaladări a conflictului, respectiv în cazul reluării ostilităților, armata rusă este capabilă să atace ținte moldovenești: să le atace fie din Crimeea (implicit, de pe nave ale flotei Mării Negre), fie din Rusia continentală, fie de pe avioane militare care zboară la altitudine mare.
Cert este că acest mesaj, acest element nou, trebuie să fie și este analizat de experții în securitate din Republica Moldova. El nu poate fi ignorat nici de negociatorii moldoveni în formatul 5+2.

P.S. Nu înseamnă că președintele și membrii Consiliului Suprem de Securitate ar trebui să se preocupe de așa ceva. Au altă treabă… 

Postări populare