vineri, 9 octombrie 2015

De ce marți, 13 oct., poate fi o zi de rău augur pentru guvernanți

Nu numai pentru că suprapunerea „marți + 13” reprezintă cea mai ghinionistă zi din an, ci și pentru că întâlnirea cu reprezentanți ai societății civile, convocată de guvernare pentru marți, 13 octombrie (bine că este programată pentru ora 15.00 și nu la 13.00 – așa cum ne-a delectat la timpul său ex-premierul Filat), seamănă oarecum cu mitingul (ultimul) convocat de Ceaușescu în 21 decembrie 1989 – începutul sfârșitului regimului comunist de la București și a șefului respectivei puteri politice. Despre MARŢI 13 tradiția zice: „Se spune că marţea sunt trei ceasuri rele, iar dacă mai este şi ziua de 13 (un număr care aduce ghinion pentru superstiţioşi), atunci problemele sunt şi mai mari”.
Gvernanții de la Chișinău vor „dialog” cu societatea civilă a Republicii Moldova. Dar ce vor face guvernanții dacă în fatidica zi de marți, 13 octombrie, cei care vor veni la „dialog” vor cere la unison demisia imediată a Alianței pro-europene III, respectiv alegeri anticipate, pentru că: a) ultimele alegeri din 30 noiembrie 2014 au fost fraudate – după declarația dlui Ștefan Urîtu, b) cei care și-au menținut puterea prin fraudă au jefuit rezerva valutară a BNM și au adus la degradare statul Republica Moldova. În acest sens, reprezentanții societății civile pot cere formarea unei comisii din reprezentanții platformei DA și ai partenerilor de dezvoltare (prin Delegația UE în RM) în vederea alegerii unor membri onești și profesioniști în Comisia Electorală Centrală, a procurorului general și a adjuncților săi (care să primească misiunea de a face curățenie în Procuratura Generală), a Consiliului Suprem al Magistraturii, a conducerilor CNA, CNI ș.a.. Deci să se ceară clar Parlamentului să adopte în prima ședință aceste decizii, să se stabilească termenele clare, iar în caz de refuz – Marea Adunare Națională să stabilească pașii de răspuns.  

Este clar că printre cei care vor veni la dialog cu guvernanții, din partea societăți civile, pot fi și unii „motivați”, deci „pro-putere”. Și totuși, întâlnirea de marți, 13 octombrie, rezervă și unele riscuri.     

Postări populare