joi, 8 octombrie 2015

De ce este nevoie de mediere între guvernanți și societate

Miercuri, 8 octombrie 2015, guvernanții Republicii Moldova (președintele republicii Nicolae Timofti, președintele parlamentului, Andrian Candu și premierul Valeriu Streleț) au semnat miercuri un apel public pentru dialog social, prin care cheamă clasa politică și societatea civilă la „identificarea în comun a soluțiilor de rezolvare a disputelor și de ieșire din impasul în care se află Republica Moldova”. Eu au invitat sectorul asociativ civic, clasa politică, mediul academic, asociațiile de creație, partenerii sociali (sindicatele și patronatele) și alți actori publici relevanți să participe la lansarea unui dialog deschis, menit să pună bazele unei platforme comune, pentru a consolida societatea și a crea condiții pentru dezvoltarea stabilă a țării. „Pentru a demonstra voință și deschiderea în vederea soluționării problemelor constatate, acționând în spiritul responsabilității pentru soarta țării și a cetățenilor săi, noi, ca reprezentanți ai celor mai importante instituții ale statului, vom semna, pe platforma de dialog creată, un Pact social intitulat «Pentru Moldova»”, se arată în Apelul semnat de primele persoane în stat.
Apelul în cauză a arătat că autoritățile nu conștientizează esența crizei politice din RM. La fel cum nu au înțeles din momentul publicării de către „statul islamic” a hărții „halifatului”, în care au inclus și teritoriul Republicii Moldova, prin aceasta declarând de fapt război statului moldovenesc. Așa cum cei trei potentați nu conștientizează că RM este în stare de război cu „statul islamic” (o situație comparabilă cu cea din timpul asaltului și căderii Constantinopolului, când membrii Consiliului împăratului discutau dacă îngerii au sex), la fel nu conștientizează că în Republica Moldova se manifestă acum un conflict între persoanele de la putere și societate – căreia i s-au adresat cei trei. Între două părți aflate în conflict nu este posibil un dialog, ci negocieri, iar în cazuri mai grave – așa cum este cel în care se află acum Republica Moldova, când nu există încredere (în urma difuzării știrilor despre furtul miliardului de $ din sistemul bancar și a altor delapidări) – este necesar un proces de mediere între părți.

În Republica Moldova există specialiști în mediere. Dacă guvernanții disconsideră specialiștii în cauză, se poate face apel la mediatori din statele partenere de dezvoltare sau din organizații internaționale. Problema poate fi și trebuie rezolvată. Cu condiția să fie conștientizată de guvernanți. Ceea ce, deocamdată, nu e cazul. Așa încât societății nu îi rămâne decât să aștepte mintea moldovanului (guvernantului RM) cea de pe urmă. Dacă nu va fi prea târziu.

Postări populare