miercuri, 16 septembrie 2015

Monumentele sovietice: simboluri ale trecutului sau ale prezentului?

Monumentele sovietice, care până în prezent împânzesc spațiul public atât în capitală, cât și în celelalte localități moldovenești, în pofida celor 23 de ani de independență – după eliberarea de tentaculele regimului sovietic – reprezintă o problemă fundamentală a statului moldovenesc. Omniprezența acelor monumente se explică prin faptul că nu există o idee de stat (o misiune a statului moldovenesc), care să fie exprimată prin monumente – inclusiv prin statui. De aceea ideea de stat, exprimată și promovată prin monumentele publice, rămâne și acum cea sovietică, ce poate fi exprimată succint astfel: aparatul de stat jefuiește (exploatează) crunt populația țării.
Desigur, există o deosebire: în statul sovietic lucrătorii primeau puțin din ceea ce câștigau pentru că din banii de care erau deposedați – era întreținut complexul militar-industrial sovietic, erau sprijinite regimuri comuniste din întreaga lume, în timp ce banii jefuiți în prezent de regimul de la Chișinău ajung pe conturile (sau în buzunarele) potentaților.
Monumentele sovietice, care există în prezent în Republica Moldova, exprimă, de fapt, esența regimului de acum din Republica moldova, a guvernării așa-zise „euro-integraționiste”…

© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).

Postări populare