duminică, 13 septembrie 2015

Forțele de ordine: cu ochii pe popor sau pe guvernanți?

De departe, momentul cel mai memorabil al mitingului antiguvernamental de astăzi, 13 septembrie, din Piața Marii Adunări Naționale, a fost apelul unuia dintre vorbitorii de la tribună către polițiștii din preajma clădirii Guvernului, ca aceștia să se întoarcă cu fața spre edificiul guvernamental, să apere poporul de hoții de la putere și nu invers. În contextul acestui apel polițiștii moldoveni ar trebui să-și răspundă, în forul lor interior, la câteva întrebări: de ce nu i-au apărat până acum pe cei din Neamul lor – mame, tați, copii și bunei – de delapidarea miliardului de dolari?; cum își vor apăra Neamul de hoțiile regimului?
Posibil, vorbitorul, care a făcut acest apel de la tribună către polițiști, fără să știe a atins un aspect fundamental al unui regim cleptoman: cei din eșalonul de sus fură în proporții mari – cu miliardele de dolari (din rezerva valutară a băncii naționale), dar îi lasă și pe cei din eșaloanele inferioare să fure de la agenții economici – prin estorcare. Punctul slab al unui regim cleptoman este că nu pot fura toți de la toți – inevitabil un grup minoritar fură de la majoritate. Când reprezentanții forțelor de ordine realizează că sunt furați de rând cu cei mulți, adunați ca să protesteze în piață, zelul lor în a apăra regimul se reduce simțitor, iar regimul cleptoman nu se mai simte la adăpost.   
Miza unei mișcări a societății civile, într-un stat capturat de un regim cleptoman, este ca:
1. majoritatea să dea de înțeles foarte clar minorității cleptomane (de la putere) că ea – majoritatea – nu este o adunătură de idioți care pot fi jefuiți;
2. majoritatea  (în cazul Republicii Moldova: cu ajutorul Uniunii Europene) să scoată de sub controlul regimului cleptoman instituțiile statului, care vor exclude hoțiile – delapidările din partea guvernanților (inclusiv estorcările de la agenții economici).  
Practic, este vorba de întoarcerea angajaților din Poliție, SIS, CNA, Procuratură ș.a. cu fața spre guvernanți, pentru ca să apere poporul. Așa funcționează democrațiile în lumea contemporană. Or, într-un stat capturat, angajații forțelor de ordine stau cu ochii pe popor, pentru ca să apere guvernanții de popor.
Realizează membrii grupului de inițiativă al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” miza protestului? Adică, vor reuși protestatarii să-i determine pe angajații instituțiilor statului să stea cu ochii pe guvernanți, pentru ca să apere poporul de amatorii de hoții? Iată o întrebare care e bine să însuflețească protestul.

© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).

Postări populare