luni, 23 februarie 2015

Cum poate fi oprit războiul civil în Donbas sau despre o Moldovă ucraineană autonomă

Astăzi se împlinește un an de la schimbarea puterii la Kiev. Cu regret, una dintre consecințele evenimentelor de atunci este războiul civil din estul Ucrainei, în care, după datele ONU, au decedat peste 5000 de persoane, iar după datele serviciilor de informații germane – peste 50000.  
În prezent experți din capitale ale celor mai importante state europene sunt preocupați de găsirea unei soluții acceptabile, vizând păstrarea integrității teritoriale a statului ucrainean. O asemenea soluție pare dificilă, în acest moment, datorită lipsei de încredere a populației rusofone din regiunile Lugansk și Donețk față de autoritățile de la Kiev.  
Cred că o soluție inteligentă a puterii de la Kiev ar putea fi acordarea unei autonomii largi celei de-a treia, ca număr, comunități etnice din Ucraina – după ucraineni și ruși – comunitatea moldo-română (450000 persoane, conform ultimului recensământ). Este vorba de zona în care coetnicii noștri locuiesc compact, în cadrul regiunii Cernăuți, în raioanele: Noua Suliță (în care conaționalii noștri se identifică preponderent moldoveni), Herța, Adâncata și Storojineț (în care conaționalii noștri se identifică preponderent români). O structură teritorial-administrativă în care ar intra teritorii ale vechiului Principat al Moldovei, care ulterior au făcut parte din state diferite (Storojineț și Adâncata – începând cu 1774 – din Bucovina, în cadrul Imperiului Habsburgic, Noua Suliță – începând cu 1812 – din Basarabia, în cadrul Imperiului Rus, și Herța – din 1862 – în cadrul României), în care populației conlocuitoare i-ar fi garantate toate drepturile culturale (privind folosirea limbii și a tradițiilor culturale) ar fi un bun exemplu pentru populația din Lugansk și Donețk privind schimbarea atitudinii autorităților de la Kiev față de minoritățile naționale din Ucraina. Ar fi un semn al faptului că Ucraina a adoptat standardele occidentale ale gestionării relațiilor interetnice. Or, Occidentul ne oferă mai multe exemple bune privind coexistența pașnică a două sau mai multe etnii în cadrul unui stat: Elveția, Belgia, Canada ș.a.. Și este vorba de state care nu poartă titulatura „Federal”.
Așadar, o Moldovă autonomă, la sudul regiunii Cernăuți, în cadrul Ucrainei, ar putea constitui o încercare reușită de a soluționa problema Donbasului. O Moldovă autonomă (cu capitala la Noua Suliță sau Herța), în cadrul Ucrainei, ar putea avea cel puțin aceleași drepturi ca și autonomia găgăuză de pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv statut oficial pentru limba română (moldovenească), o universitate cu predarea în limba română, teatre dramatice în limba națională etc.. Dar statutul unei regiuni autonome întotdeauna este rezultatul unor negocieri între reprezentanții comunității etnice minoritare cu autoritățile centrale.

© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).             

Postări populare