miercuri, 21 ianuarie 2015

De ce șmecheri ajung la guvernare și ce se alege din acea țară

            O țară condusă de șmecheri (un anumit tip de oameni de afaceri, care nu are legătură cu omul de afaceri descris de Max Weber, care se conduce de o etică religioasă) va fi stoarsă, exploatată, jefuită, utilizată, „valorificată” pentru obținerea de profit (material, oneros) personal – pentru satisfacerea intereselor meschine ale respectivilor conducători și ale celor care îi servesc, care vor huzuri în bogății și confort (palate și vile), în timp ce marea masă a societății se va scufunda în sărăcie. Pentru mulți singura ieșire va fi plecarea peste hotare. Astfel, o asemenea țară va degrada.
        Un popor care alege șmecheri la conducerea țării este un popor cu o majoritate ce are o capacitate de înțelegere deficitară.
            Există o scuză pentru un asemenea popor: odată ajunși la guvernare, șmecherii se înfig atât de tare în putere încât nu o mai împart cu nimeni sau, cu atât mai mult, nu mai permit alternanța. De aceea, deținând instituțiile statului, ei compromit procesul electoral: pot scoate un concurent electoral cu o zi înaintea scrutinului, pot lăsa un concurent electoral în listă, cu toate că i s-a interzis participarea de către Curtea de Apel, pot să corupă alegători etc..
Un popor cu o majoritate cu o capacitate de înțelegere deficitară, care (majoritate) poate fi coruptă – cumpărată, înșelată, prostită – manipulată, merită să fie condus (poporul) de șmecheri, căci aceasta este „pedeapsa” căreia se supune (fără să-și dea sama?) benevol și care, bănuim, este admisă de Domnul, pentru ca un popor să prindă la minte. Dacă nu va înțelege și nu va prinde la minte – va dispărea, așa cum au dispărut multe neamuri de-a lungul timpului pe această planetă. În general, au dispărut popoare cu o capacitate de înțelegere deficitară, popoare care au degradat în prostie și imoralitate.  
Când șmecheri ajung la conducerea unei țări cel mai greu este să formeze un guvern, căci cunoscându-se bine între ei, cunoscând de ce sunt capabili, cum pot să înșele (și cum au înșelat!) poporul, ei se tem că vor fi șmecheriți de „parteneri” în timpul negocierilor pentru formarea coaliției. De aceea, cum niciun șmecher (dintre cei care au șmecherit poporul și au fost aleși) nu vrea să fie fraierit de un alt șmecher, negocierile pot dura săptămâni bune…
Vai și amar de o asemenea țară…
P.S. Problema este totuși nu în șmecherii negociatori, ci în capacitatea de înțelegere a majorității poporului (alegătorilor), care alege șmecheri (un anumit tip de oameni de afaceri). 

© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).          

Postări populare