vineri, 14 noiembrie 2014

Este posibilă o tensionare a situației în Republica Moldova după alegeri?

          Pe 28 septembrie a.c., când membrii și susținătorii PDM „au votat” pentru cei care ar fi trebuit să fie incluși în lista electorală a partidului respectiv, pentru alegerile din 30 noiembrie, mă aflam la Drochia. Întâlnind un vecin (pe domnul Ion), din vorbă-n vorbă, mi-a spus că a fost la sediul PDM ca „să voteze”. M-a mirat gestul său, căci îl știam, din discuțiile noastre anterioare pe teme politice, un nemulțumit de actuala guvernare – de cele două partide ale celor doi oligarhi (oligarhie înseamnă „Formă de conducere a statului, în care puterea politică și economică este deținută de un număr restrâns de persoane [aceleași; iar structurile politice și economice sunt concrescute]. ♦ Grup de persoane care exercită puterea într-o astfel de formă de guvernământ, după DEX). Eram curios și l-am întrebat de ce s-a dus la „primaries” dacă este împotriva sistemului oligarhic care sărăcește încontinuu Republica Moldova, sute de mii de cetățeni ai căreia nu se mai regăsesc acasă (atât proletari, cât și oameni de afaceri) și se văd nevoiți să plece în străinătate pentru a supraviețui, în căutarea unui loc de muncă. Răspunsul său m-a surprins. Ceea ce mi-a răspuns poate fi rezumat astfel: „Dacă ei (actualii guvernanți) vor pierde alegerile, vor organiza un nou 7 aprilie și se poate începe un război ca în Ucraina; să rămână așa cum este, numai să fie pace”. Răspunsul său m-a uimit pentru că reieșea că, în viziunea sa, la conducerea RM se află o grupare de crimă organizată – ceva de genul rakeților de la începutul anilor ’90, care estorca bani de la oamenii de afaceri în schimbul asigurării unui „acoperiș”. Acum, după cum reieșea din cuvintele sale, gruparea de crimă organizată estorcă voturile alegătorilor, în schimbul păcii. Mi s-a părut cu totul deplasată această înțelegere.
         Dar iată că, după aceea, pe 21 octombrie, vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc, a declarat la Realitatea TV că „protestele ar putea să aibă loc în cazul, daca alegerile vor fi câştigate de către partidele antieuropene, deoarece «oamenii vor ieşi în stradă să-şi apere aspiraţiile europene»”. Miercurea trecută, pe 12 noiembrie, la TVC21, același politician și-a reiterat poziția, nuanțând-o: „Nu spun despre tot partidul. Dar personal voi ieşi în stradă, dacă alegerile vor fi câştigate de forţele antieuropene. Nu voi accepta să fie compromisă ideea europeană”. Cu regret, din declarațiile PLDM-istului Pistrinciuc reiese că el vrea ca partidul său să se afle la putere cu orice preț: dacă nu prin votul majorității cetățenilor, prin preluarea puterii cu ajutorul unor acțiuni de protest. Iar drept pretext pentru a se menține la putere chiar și în pofida voinței majorității alegătorilor, Pistrinciuc folosește expresia „integrarea europeană”. „Aceasta este ideea majorităţii populaţiei, este ideea segmentului de populaţie energic şi apt de muncă. Oamenii au văzut deja efectele integrării europene. Nu poţi să le ei oamenilor ceea ce le trebuie” – astfel și-a justificat el gestul de a ieși la proteste dacă partidul său va pierde alegerile. Are probleme de logică: alegerile se organizează pentru a se vedea care este „ideea majorității populației”. Alegerile sunt organizate de PLDM, deci este greu de presupus că vor fi falsificate de partidele din opoziție – în fond, pentru presupuse falsificări s-a protestat pe 7 aprilie 2009. De asemenea, poate nu știe sau nu vrea să știe, dar o mare parte a „segmentului de populaţie energic şi apt de muncă” a părăsit țara, în urma funcționării unui sistem de stat al căror organe de control nu sunt în serviciul agenților economici, ci își văd misiunea în a estorca de la ei, iar sistemul de justiție este incompatibil cu dreptatea din cauza corupției ce l-a cuprins ca un virus. 
          De ce PLDM-istul a făcut acele declarații cu privire la posibilitatea unor proteste, după alegeri, împotriva rezultatelor scrutinului? 1. Pentru că puterea conștientizează că alegătorii vor judeca după rezultatele guvernării, nu în stare de euforie cauzată de drogul numit „viitor european”, așa cum în trecut unii au fost victime ale drogului „viitor comunist”; iar în aceste condiții – când alegătorii nu sunt neînțelegători – există pericolul unor schimbări la nivelul conducerii statului; 2. Pentru că mentalitatea totalitară comunistă – a „revoluției” (de fapt, a loviturii de stat) după tipicul celei din 1917 din Rusia bolșevică – este încă prezentă în mințile unora, fie ei și tineri, dar formați într-un mediu care a favorizat inducerea tiparelor respective.
          Declarațiile lui Pistrinciuc au arătat: 1) că unii politicieni sunt departe de înțelegerea adevăratei democrației; 2) că unii politicieni își doresc puterea cu orice preț, indiferent de votul majorității electoratului; 3) că din cauza unor obsedați de putere nu pot fi excluse conflicte și confruntări.

          © Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).

Postări populare