duminică, 28 septembrie 2014

Republica Moldova în context ideologic: ameninţări şi oportunităţi

Filosoful liberal american cu origini japoneze Francis Fukuyama (născut în 1952) a publicat în 1989, în revista „The National Interest”, articolul „Sfarşitul istoriei?”, când era mai mult decât clară căderea sistemului comunist. El şi-a dezvoltat ideile, publicând în 1992 volumul „Sfârşitul istoriei şi ultimul om”. Fukuyama a definit sfârşitul istoriei ca finalul evoluţiei ideologice a umanităţii şi universalizarea democraţiei liberale ca formă finală de guvernare. În opinia sa liberalismul a avut loc mai întâi pe planul ideilor şi al conştiinţelor şi se va concretiza în lumea reală sau materială. Aşadar, liberalismul modern este ideologia de la sfârşitul istoriei. Singurele posibile forme de guvernare de după sfârşitul istoriei, crede el, sunt cele democratice; prin urmare, atât fascismul cât şi stânga radicală sunt excluse.
Cei peste 20 de ani care au trecut de la diseminarea ideilor lui Fukuyama au arătat că viziunea sa şi pronosticul său nu au fost confirmate. Ideologia comunistă a reuşit să se conserve în China, Coreea de Nord, Cuba, Vietnam şi reprezintă o atracţie pentru alte state cum ar fi Venesuela, Nicaragua sau Nepal. Pe de altă parte, recentele evenimente din Ucraina au demonstrat că ideea nazistă (sau fascismul) este departe de fi dispărut. Mai mult, recentele evenimente din Orientul Mijlociu, din Siria şi Irak, acolo unde provoacă ravagii „Statul Islamic al Irakului şi Siriei” (SIIS), au arătat că ideologia superiorităţii religioase (islamiste) reprezintă un pericol comparabil sau poate mai mare decât pericolul nazist hitlerist.
Nu în ultimul rând, din 2000, de când a venit la putere în Federaţia Rusă preşedintele Vladimir Putin, am putut observa impunerea unei ideologii conservatoare, tradiţionaliste, la Kremlin, aceasta fiind şi ideologia actualului partid de guvernământ „Rusia Unită”. Astfel, la Moscova a avut loc înlocuirea ideologiei de stat comuniste cu una conservatoare. Faptul că Francis Fukuyama nu a reuşit să anticipeze respectiva schimbare din Rusia este cu atât mai neaşteptat cu cât el însuşi este un elev al lui Levi Strauss, iniţiatorul mişcării neoconservatoare americane. Desigur, neoconservatorismul american sau conservatorismul rus sunt compatibile cu instituţiile politice actuale, care pot fi calificate drept emanaţii ale democraţiei liberale. Totuşi, între democraţia liberală şi conservatorism poate fi făcută o distincţie, fiecare ideologie având şi trăsături specifice.
În cadrul relaţiilor internaţionale funcţionează principiul consacrat în proverbul moldovenesc: Cei ce se-aseamănă, se adună. În condiţiile contextului politic moldovenesc, în ajunul scrutinului pentru Parlament, din 30 noiembrie, nu poate fi identificat un partid de factură conservatoare, care să facă parte din aceeaşi familie ideologică cu „Edinaia Rossia” şi care să folosească canale de comunicare între cele două partide pentru a promova interesele Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Atâta timp cât se va păstra această situaţie, nu vor exista relaţii strânse între Federaţia Rusă şi Republica Moldova, din această cauză având de suferit economia moldovenească.

© Pentru republicarea articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).

Postări populare