joi, 10 iulie 2014

De ce Republica Moldova are nevoie de o forță politică tradiționalistă în Parlament

În democrații avansate, în prezent, partidele parlamentare se împart în două categorii: 1) partide tradiționaliste și 2) partide revoluționariste. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Partidul Conservator, de factură tradiționalistă, nu numai că joacă un rol aparte, ci se află, în prezent, la putere.
În Parlamentul Republicii Moldova există o sigură categorie de partide – cele revoluționariste. Partidele tradiționaliste lipsesc cu desăvârșire. Nici în opoziția  extraparlamentară nu se poate vorbi de vreun partid tradiționalist cu o poziție distinctă și cu o oarecare perspectivă politică. Nici Partidul Conservator, nici PPCD nu cred că se pot contrapune, în competiția electorală din toamnă, actualelor partide revoluționariste parlamentare.
La rândul lor, partidele revoluționariste parlamentare din RM se împart în două sub-categorii: de sorginte liberală – cu rădăcini în revoluția liberală franceză (1789): PLDM, PLR, PL; și de sorginte comunistă, cu rădăcini în revoluția comunistă rusă (1917): PCRM, PD, PSRM, Partidul Renaștere.
Drept rezultat al faptului că toate partidele parlamentare din RM sunt revoluționariste, adică sunt, în esență, „o apă și un pământ”, există un consens în ceea ce privește promovarea „modernizării”. În domeniul economic modernizarea vizează majorarea profiturilor. În sectorul agrar acest lucru se face prin proliferarea, în SUA, Canada, 22 din cele 28 de state ale UE, a organismelor modificate genetic. În RM nu există nici un partid care ar conștientiza pericolul pe care îl reprezintă OMG pentru securitatea biologică a poporului țării, nu există un partid care și-ar asuma alinierea RM la standardele celor șase state din UE în care OMG au fost interzise: Luxemburg, Germania, Franța, Austria, Ungaria și Grecia. La 26 februarie a fost depus în Duma de Stat a Rusiei un proiect delege prin care se preconizează interzicerea OMG și în statul rus. Întrucât în Acordul de Asociere nu a fost introdusă clauza că RM se aliniază standardelor celor șase state din UE – care sunt și standardele ce vor fi sau sunt implementate în Rusia – țara noastră se pare că va pierde piața rusă, ea înscriidu-se în categoria statelor care de dragul unui profit mai mare – și în condițiile unor subvenții reduse pentru agricultori – va utiliza culturi OMG, cu prețul sacrificării sănătății celei mai săraci populații din Europa.       
Republica Moldova are nevoie de un partid tradiționalist, care să promoveze moștenirea tradițională seculară a acestui popor, care să afirme că „reforma” în justiție și administrație nu poate fi decât una morală, ea nu ține de banii alocați de UE (judecătorii corupți vor fi corupți indiferent de mărimea salariilor și de faptul că este sacrificat un coleg prins cu mită de 200$). Un partid tradiționalist ar promova alinierea RM la standardele celor șase state din UE care au interzis cultivarea și vânzarea pe teritoriul lor a OMG. Un partid tradiționalist s-ar opune propagandei desfrâului în spațiul public (indiferent de orientarea celor care îl propagă) și împotriva atacului la instituția familiei. Un partid tradiționalist s-ar baza pe moștenirea ideologică traduționalistă sau conservatoare a lui Mihai Eminescu, și s-ar opune „modernizării” cu orice preț, inclusiv cu prețul sacrificării sănătății biologice a poporului acestei țări. Un partid tradiționalist ar promova eficientizarea producției, dar nu cu prețul distrugerii naturii: cu un partid tradiționalist în arcul puterii de la Chișinău explorarea gazelor de șist – cu prețul distrugerii pânzei freatice, a otrăvirii apelor (adică ceea ce se poate întâmpla la Pungești, Vaslui, România) – nu ar fi posibilă. Un partid tradiționalist ar fi partidul gospodarilor cărora le pasă de țară, de poporul acestei țări.
De ce nu există un partid tradiționalist în politicul moldovenesc? Pentru că un asemenea partid nu ar fi unul geopolitic, el ar reprezenta un proiect moldovenesc, el nu ar promova interesele Occidentului sau Orientului în RM, ci ar promova interesele RM în ambele spații geopolitice.
Și totuși, sunt convins că un partid tradiționalist este posibil în peisajul politic moldovenesc. Atunci când poporul acestei țări va fi pregătit și se va implica – partidul mântuirii morale, economice și sociale va apărea.    

© Pentru republicarea (preluarea) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului). 

Postări populare