marți, 17 iunie 2014

Impozitul pe imobil – un ultim tun al lui Chirtoacă?

Ieri am primit și eu avizul de plată a impozitului pe bunul imobiliar/2014. Suma este dublă față de anul trecut. Tot ieri un post TV a difuzat explicația unui reprezentant al direcției de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriei, conform căruia municipalitatea amenajează teritoriul cu banii colectați din sumele dublate ale impozitului respectiv. În cartierul în care locuiesc primăria nu amenajează nimic pentru că Asociația Locatarilor a angajat persoane care se ocupă de curățenie și amenajare. Astăzi am sunat la primărie să cer explicații. Mi s-a spus că taxele au fost mărite printr-o decizie a primăriei (nici măcar nu a consiliului municipal).
Se crează impresia că primarul D. Chirtoacă este conștient de faptul că nu mai poate fi ales ca edil după isprăvile sale de administrator public și visându-se, probabil, în funcții mai înalte în stat, el vrea să mai dea un tun până la încheierea mandatului, după principul: după el – potopul. 
Este ciudat cât de impertinent poate fi „un liberal” în zilele noastre. Eminescu în publicistica sa a scris despre principiile liberale, în raport cu cele conservatoare. Într-un articol din 1.04.1882 el a arătat că liberalii priveau statul într-o „manieră mecanică”, ca pe un mecanism „cu resorturi moarte a cărui activitate și repaos se regulează după legile staticii și ale dinamicii”. De aceea ei nu respectau tradițiile, pe care le considerau niște prejudecăți, și credeau că pot să inventeze după bunul lor plac legi noi sau să importe legi „traduse de pe texte străine, supte din deget”. Chirtoacă este exemplul concludent al liberalului clasic, cel care impune impozite supte din deget. Unii s-ar întreba de ce primăria nu stabilește un impozit diferențiat pe imobile – cei cu palate și care își permit mult, să achite impozite mai mari, iar pedagogii, medicii, în general bugetarii, cei cu venituri mici – să achite impozite ca până acum, din puținul pe care-l au? Dar cum să se gândească primarul la așa ceva, când unii dintre cei cu palate au protecție, nici nu își înregistrează imobilele, iar cei săraci și mulți nu au nici un ajutor de nicăieri, de aceea pot fi jefuiți în voie.
Mă mir că liberalii, cei demascați de Eminescu încă în secolul XIX, își pot face nestingheriți mendrele astăzi ca și atunci – fără jenă și respect elementar față de alegători.  
  
© Pentru republicarea (preluarea) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului). 

Postări populare