luni, 5 mai 2014

De ce senatorul J. McCain este preocupat mai mult decât guvernarea de la Chișinău de supraviețuirea RM?

Încă la 20 martie mass-media informau că senatorul american John McCain a afirmat că „Vladimir Putin ar putea desfăşura un scenariu asemănător cu cel din Crimeea în ceea ce priveşte Republica Moldova”. Nu am înţeles atunci această declaraţie, rămasă fără vreo lămurire din partea coaliţiei guvernamentale de la Chişinău. Din simplul motiv că anume în Crimeea a fost desfăşurat un scenariu asemănător cu cel din Republica Moldova (în perioada 1990-1992). Am presupus că, după cum se mai întâmplă atunci când un oficial american se referă la un stat care ocupă un loc de frunte în topul celor mai corupte – deci celor mai sărace (degradate din punct de vedere economic şi social) ţări, John McCain a comis o confuzie care îi poate fi scuzată. Dar iată că duminică, 4 mai, într-un interviu acordat postului de televiziune „Inter” din Kiev, parlamentarul a explicat afirmaţia sa anterioară: el a spus că Rusia ar putea anexa Republica Moldova din Transnistria.
Să recunoaştem totuşi, această lămurire de departe nu susţine ideea că în RM ar putea fi aplicat „scenariul Crimeea”. Căci în acţiunile legate de respectiva peninsulă şi de regiunea Sud-Estică ucraineană nu este vorba despre anexarea întregii Ucraine. Aşa cum a prezentat situaţia legată de Republica Moldova, senatorul americat a sugerat că statul nostru se află în faţa pericolului dispariţiei ca ţară, ca subiect al dreptului internaţional. Este ceva foarte grav, căci putem admite că John McCain a putut face declaraţia respectivă, la postul de televiziune ucrainean, bazându-se pe date ale serviciilor americane de Intelligence. Mai mult, se poate admite că oficialul american le-a transmis guvernanţilor moldoveni acest posibil scenariu în timpul recentei sale vizite la Chişinău (17 aprilie).
Totuşi, nu pot fi observate acţiuni care să demonstreze preocuparea guvernanţilor RM pentru asigurarea securităţii – de fapt, pentru păstrarea statalităţii moldoveneşti. Ce vedem este că 24,9% din acțiunile Băncii de Economii au fost vândute Băncii de stat a Federației Ruse „Внешэкономбанк” (ВЭБ). Aceasta după ce guvernanţii cu succes au concesionat un alt obiectiv strategic al ţării – aeroportul internaţional Chişinău – unor investitori ruşi. În aceste condiţii, este explicabil faptul că, după cum a relatat acelaşi post TV ucrainean „Inter”, autorităţile ucrainene au instalat blocuri la frontiera cu Republica Moldova nu numai pe segmentul transnistrean, ci şi, de exemplu, la punctul de trecere Mămăliga – Criva. Mi-e teamă că actuala guvernare de la Kiev vede diferenţa între vorbe ale unor politicieni de la putere din Chişinău (inclusiv în Maidan) şi faptele coaliţiei moldoveneşti de guvernare. În aceste condiţii, îl înţeleg şi pe preşedintele T. Băsescu, care a declarat că România nu va apăra Republica Moldova... Şi totuşi, de ce senatorul american John McCain este preocupat mai mult decât guvernanţii de la Chişinău de supravieţuirea statului moldovenesc? 

© Pentru republicarea (preluarea) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului).

Postări populare