marți, 4 februarie 2014

Forţa a IV-a sau politicul moldovenesc prin prisma teoriei lui A. Dughin

          Marți, 4 februarie, la Universitatea Populară a avut loc lansarea volumului „A patra teorie politică. Rusia și ideile politice ale secolului XXI”, semnat de politologul rus Alexandr Dughin. Publicului din Republica Moldova i-au fost prezentate ediția în limba rusă și cea în limba română, în traducerea lui Iurie Roșca. Evenimentul de astăzi l-a succedat pe cel din 16 ianuarie curent, când la Chişinău, la lansarea aceleași cărți, într-un alt format, a luat parte autorul. 
Studiul lui Dughin cuprinde o gamă largă de aspecte. Desigur, esențial este cel care vizează descrierea celor patru teorii politice. În viziunea gânditorului rus până în prezent s-au afirmat trei teorii (doctrine) politice: 1) liberală – cea care le-a învins pe celelate două și care deține în prezent quasi monopolul pe plan mondial; 2) de stânga: comunistă, socialistă, social-democrată; 3) de dreapta: fascistă, nazistă, naționalistă. Dughin propune o a patra teorie politică – ce ar putea fi catalogată drept conservatoare, tradiționalistă, ca o provocare pentru liberalismul triumfător în prezent.  
  Este interesant faptul că deși autorul a scris despre realitățile din Rusia (fapt ce poate fi sesizat și din titlul volumului), modelul propus de savantul rus se pliază perfect pe realitatea politică din RM. Cu mențiunea că denumirile partidelor din țara noastră adesea nu reflectă esența mesajului promovat. Este un fenomen similar cu cel din alte state. Un caz grăitor este cel al Partidului Liberal-Democrat din Rusia (ЛДПР), condus de V. Jirinovski, care se prezintă ca unul naționalist, deci care are puține în comun cu doctrina liberală. În prezent, în Parlamentul RM este reprezentată stânga doctrinară (aflată în opoziție: un partid important și altele câteva care s-au constituit din persoane care au părăsit partidul mare); sunt prezente două partide liberale (în opinia lui A. Dughin esența acțiunii politice liberale este banul, reprezentat pe coperta cărții sub forma simbolului valutei americane – $); și mai sunt prezente două partide naționaliste (românești) – unul aflat în coaliția de guvernământ și altul aflat în opoziție. Cel din opoziție a propus astăzi excluderea bașcanului găgăuz M. Formuzal din componența Guvernului. Nu este întâmplător faptul că reprezentanții unui partid naționalist din Parlament au sesizat Curtea Constituțională în cazul concesionării, în condiții contrare legii, a aeroportului internațional Chișinău. Șefii celor două partide liberale din coaliția de guvernământ nu au admis la luarea deciziei respective pe naționaliști, tocmai pentru că aceia sunt un corp străin, fac parte dintr-o altă familie politică – ideologică, doctrinară.
Consider că în prezent există un segment semnificativ din electoratul moldovenesc care nu se regăsește în Parlament, respectiv în partidele de la putere și din opoziția parlamentară. Este vorba de segmentul alegătorilor conservatori, pentru care tradițiile reprezintă valori, în primul rând tradițiile spirituale (ale omului cu viziune creșină, care luptă cu patimile în forul său interior, care întruchipează cinstea și – oricât ar părea de incredibil pentru actualii guvernanți – ale omului care nu poate fi corupt), dar și tradițiile statalității moldovenești, ș.a.. Forța politică – a IV-a! – ce ar exprima interesele, stările de spirit, doleanțele, visele segmentului acesta de electorat are șanse să se manifeste spectacular la următorul scrutin electoral, tocmai pentru că ar putea atrage voturile celor dezamăgiți de actuala guvernare liberală (sau liberal – naționalită, deci constituită din forțe politice bazate pe I-a și a III-ea doctrine politice) și de precedenta (bazată pe a II-a doctrină politică). De asemenea, un astfel de partid poate fi capabil să consolideze societatea Republicii Moldova, prin formularea și promovarea unei misiuni a statului moldovenesc, care să-i atragă nu numai pe cetățenii etniei majoritare, ci și pe cetățenii care constituie minoritățile etnice. Un asemenea partid va putea să instituie un dialog eficient cu Federația Rusă, care (dialog) va putea conduce la restabilirea integrității teritoriale a țării.
O asemenea formațiune va colabora eficient atât cu partide axate pe tradiție din spațiul  Estic (de exemplu, „Edinaia Rossiia”), cât și cu partide axate pe tradiție din Uniunea Europeană, cele care fac parte din Internaționala Populară (de exemplu, Uniunea Creștin-Democrată [CDU] din Germania, Partidul Conservator din Regatul Unit, Partidul Popular din Spania ș.a.). Este timpul pentru consolidarea electoratului conservator, tradiționalist, a electoratului care într-o lume a globalizării, a supremației banului, a spiritului descris de filosoful englez Thomas Hobbes drept „război al tuturor împotriva tuturor” – pentru propriul profit, va putea salva statul Republica Moldova și va contribui la propășirea țării – a cetățenilor care constituie sarea acestui pământ.           

           © În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului postării. 

Postări populare