miercuri, 19 februarie 2014

Despre mituire în politicul moldovenesc

La sfârșitul săptămânii trecute mass-media moldovenească a afectat sapțiu (în presă) și timp (în audiovizual) temei tentativei de mituire a unor deputați în vederea constituirii unui nou grup parlamentar. S-a discutat, de către comentatorii politici care au acceptat să se dea cu părerea pe acest subiect, pe baza unor postări pe Facebook, făcute de doi deputați (unul din PLDM și alta din PDM). Nu a fost prezentată nici o probă. Totuși, comentatori au acuzat serviciile de intelligence din Rusia, pe un om de afaceri din RM – care, la rândul său, i-a numit pe acuzatori („comentatori”): „obsedați”.
În urma discuțiilor din mass-media pe acest subiect cred că pot fi trase unele concluzii, pentru activitatea mijloacelor de informare în masă pe viitor. Ar fi bine ca mass-media moldovenească să aibă anumite rigori în identificarea sau acceptarea subiectelor care merită a fi abordate. Ar fi bine ca în cazul în care un subiect este prezentat, să fie aduse probe cu privire la veridicitatea datelor, adică să se discute un subiect pe baza probelor, nu a unor presupuneri, nu pe baza unor postări fără vreo dovadă de pe unele rețele de socializare.
Totuși, subiectul în sine, al cumpărării deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, cu siguranță este unul care merită să fie discutat în societate, respectiv în mass-media. Și în trecut mijloacele de informare în masă au relatat despre mituirea, corupția din politicul moldovenesc. De exemplu, acum doi ani (15-02-2012) Publika TV a prezentat declarațiile omului de afaceri Veaceslav Platon, care a afirmat că a finanțat AMN-ul condus de S. Urechean. Se știe că V. Platon a ajuns deputat pe listele AMN în 2009. Platon spunea: „Am investit milioane de dolari în Alianţa «Moldova Noastră». Dar m-am dezamăgit... în partide, în politicieni şi în Serafim Urechean inclusiv”. Deși fostul Centru Anticorupție s-a autosesizat și chiar l-a audiat pe Platon, omul de afaceri nu a vrut să facă depoziții împotriva sa, deci cazul a fost clasat.
Fenomenul mituirii în politicul moldovenesc, judecând după declarații ale unor politicieni, există. El trebuie curmat. Iar cei care au încercat să corupă și cei care s-au lăsat corupți trebuie scoși la lumină, în văzul societății.       

          © Pentru republicarea (preluarea) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie obţinerea acordului autorului (titularului blog-ului). 

Postări populare