vineri, 14 februarie 2014

De ce jurnaliștii sunt izolați într-o cameră din Parlament sau de ce puterea legislativă umilește puterea a IV-a

Joi, 13 februarie, a început sesiunea de primăvară – vară a Legislativului de la Chișinău. Printre altele, legislatorii au venit cu o surpriză notorie: jurnaliștilor le este interzis accesul în sala de ședințe, lor fiindu-le pusă la dispoziție o cameră în care pot privi transmisiunea în direct a ședințelor pe două televizoare pe perete, în regia unei persoane angajate de Parlament.
 Este semnul lipsei de respect față de întreaga societate moldovenească, implicit față de cei care constituie puterea a IV-a în statul Republica Moldova și care reprezintă și apără interesele cetățenilor țării. Nu în ultimul rând însă, este expresia atitudinii pe care o au partide din coaliția de guvernare față de jurnaliștii din mass-media pe care le controlează prin finanțare, deci atitudinea potentaților față de jurnaliștii care îi servesc.  
Consider că dacă alianța (coaliția) aflată la putere, deci care deține majoritatea locurilor în Parlament, îi vrea în țarc pe jurnaliști, ar fi bine ca jurnaliștii să nu mai meargă în clădirea Legislativului, iar dacă vor să facă știri despte activitatea deputaților care s-au autoizolat, să le facă în propriile redacții, în baza imaginilor transmise în direct pe Internet. Căci să faci știri din ceea ce vezi la televizor poți din redacție tot atât de bine precum din țarcul (camera) din clădirea Parlamentului. Deci jurnaliștii să nu mai meargă acolo până când potentații deputați le vor permite accesul în sala de ședințe – în timpul ședințelor. Cred că dacă jurnaliștii vor fi cu toții solidari, dacă vor declanșa o asemenea grevă, foarte repede vor primi respectul cuvenit din partea legislatorilor și vor putea reveni în sala de ședințe – „pe teren”. Mai ales într-un an electoral cum este 2014.
Totuși, sunt conștient că această popunere făcută colegilor mei de breaslă (am și eu o diplomă de licență în Jurnalism) nu se poate bucura de un sprijin din partea tuturor. Jurnaliștii de la televiziunile controlate de cei care sunt majoritari în Parlament (jurnaliștii plătiți de cei majoritari în Parlament) nu au cum să îi ignore, să le facă una ca asta patronilor. De aceea, atâta timp cât jurnaliștii vor rămâne în acel țarc, aceasta va însemna că:

1. Puterea din RM alunecă pe panta autoritarismului.
2 În RM s-a produs un atac asupra puterii a IV-a în stat – element fundamental al unui sistem democratic, deci puterea politică din statul moldovenesc are probleme la capitolul transparență.
3. Societatea moldovenească este umilită și desconsiderată de puterea care ar trebui să o servească. 
4. Dacă potentații își permit un asemenea tratament la adresa jurnaliștilor fără să le fie frică și fără să le pese de recația lor, înseamnă că multe dintre instituțiile mass-media nu sunt decât instrumente de PR controlate (plătite) de partide de la putere. 

 © În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului postării.  

Postări populare