joi, 6 februarie 2014

De ce a fost reținut de administrația nistreană I. Iovcev, directorul liceului tiraspolean „L. Blaga”

Cazul de miercuri, 5 februarie, privind reținerea la Parcani, raionul Slobozia, a directorului liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a contabilei și a șoferului instituției, deposedați de cele 114000 lei – salariile angajaților liceului, a stârnit îngrijorare în rândurile observatorilor conflictului înghețat privind zona nistreană a Republicii Moldova. Un element care a contribuit la aceasta a fost acela că șase militari moldoveni din trupele de menținere a păcii au fost reținuți și ei de miliția nistreană lângă localitatea Parcani, situată în zona de securitate, atunci când s-au deplasat la fața locului pentru a afla despre incidentul șegat de dl Iovcev. Ulterior militarii au fost eliberați.
În ultimul timp este vehiculată ideea că după Olimpiada de la Soci sunt posibile acțiuni ale Rusiei în vederea opririi Republicii Moldova de a semna Acordul de Asociere cu UE. Se știe că războiul din 2008 din Osetia de Sud, între Rusia și Georgia, a avut loc în timpul unei Olimpiade, a celei de la Pekin. Desfășurarea unei Olimpiade nu exclude posibilitatea reizbucnirii unui conflict.
Cazul reținerii directorului Ion Iovcev a fost o dovadă în plus a faptului că guvernarea de la Chișinău: 1) nu a fost capabilă să stabilească relații interumane normale cu șefii administrației de la Tiraspol; 2) nu are o politică de integrare a zonei nistrene. Probabil, ar fi util să aflăm de la responsabilii moldoveni pentru reintegrare răspunsuri la următoarele întrebări: 1) „Dv credeți că poate fi reglementat conflictul privind zona nistreană?”; 2) „Dv știți cum poate fi reglementat conflictul respectiv?”. Dacă răspunsurile la aceste două întrebări vor fi negative, este legitimă și a treia întrebare: 3) „Ce căutați în acele funcții, pentru ce ridicați salarii?”.
Desigur, cazul din 5 februarie nu s-ar fi produs dacă autoritățile de la Chișinău ar fi negociat și ar fi reglementat – prin acorduri scrise și semnate – toate aspectele ce țin de activitatea celor opt instituții școlare din zona nistreană, subordonate Ministerului Educației de la Chișinău. Într-o emisiune de la o televiziune de știri din Chișinău, din seara zilei de 5 februarie, consacrată reținerii angajaților liceului tiraspolean, câțiva comentatori politici au ajuns la concluzia că Republica Moldova trebuie – nici mai mult nici mai puțin – să denunețe „Acordul cu privire la principiile aplanării pașnice a conflictului armat din regiunea nistreană a Republicii Moldova” și să iasă din formatul de negocieri 5+2. Este ca în expresia uzitată în perioada sovietică: Unui dansator prost „toate” îi încurcă. În loc să dea o apreciere adecvată prestației incalificabile a actalei guvernări: 1) în negocierile în formatul 5+2; 2) în negocierile rare bilaterale între RM și Federația Rusă; 3) în negocierile între Chișinău și Tiraspol, – comentatorii respectivi au dat vina pe Acordul din 1992, pe formatul 5+2, pe toate, numai nu pe calitatea actualilor guvernanți de la Chișinău.
Pedagogii, părinții și elevii celor opt instituții de învățământ din zona nistreană, subordonate RM, sunt ostaticii incapacității actualei guvernări de a gestiona pertinent conflictul. În condițiile obiectivului declarat de șeful administrației de la Tiraspol, E. Șevciuk, conform căruia RMN va fi recunoscută, deci își va dobândi independența, în 2014-2015, acțiuni de genul celei din 5 februarie se mai pot întâmpla. Dar atâta timp cât guvernarea de la Chișinău desfășoară acținuni unilaterale, de apropiere de UE, fără a lua în calcul interesele Federației Ruse, fără a purta un dialog sincer și constructiv cu Kremlinul, nu poate fi prevăzută vreo perspectivă a soluționării conflictului privind zona nistreană. Întrebarea la care, se pare, vrea să afle răspunsul E. Șevciuk, prin acțiuni de genul celei din 5 februarie, este aceasta: sunt gata actualii guvernanți de la Chișinău să semneze Acordul de Asociere cu UE cu orice preț, inclusiv cu cel al sacrificării celor opt școli din zona nistreană?       
© În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului postării.  

Postări populare