miercuri, 5 februarie 2014

Ceva despre salariile profesorilor din Republica Moldova

Într-o postare de pe o rețea de socializare a fost expusă o întrebare legată de o curiozitate, urmată și de o explicație: „Știați că în Japonia singurii cetățeni care nu sunt obligați să se închine în fața împăratului sunt dascălii? Motivul este că japonezii susțin că fără dascăli nu pot exista împărați”.
Republica Moldova este țara unor paradoxuri: judecătorilor, unii dintre care locuiesc în vile luxoase (proprietăți private), li s-au majorat salariile (probabil, așa încât, cu noile salarii, în calitate de angajați ai statului, să-și poată justifica averile: casele și mașinile de lux): din 1 ianuarie primesc salarii cuprinse între 10 și 15 mii lei [551,87 și 827,81 euro]). În același timp, profesorii universitari (cu grad științific de doctor și cu grad didactic) primesc câte 3600 de lei (198,67 euro)... Statele avansate sunt în prezent cele în care a fost instituită o societate a cunoașterii, în care profesorii au salarii pe măsura importanței lor în respectiva societate. Republica Moldova este un stat înapoiat și degradat, cu actuala guvernare, în care dacă un profesor universitar (conferențiar, doctor) se angajează ca muncitor la construcții sau paznic într-un supermarket, va primi un salariu mai mare decât cel de profesor (conferențiar) universitar.
Nu spun că judecătorilor nu trebuie să le fie mărite salariile. Spun doar că au fost mărite salariile celor unii dintre care locuiesc în case luxoase și care se deplasează în mașini luxoase. Iar salariile mizere ale profesorilor au rămas aceleași. E un paradox aici. Căci ca să apară judecăori competenți, bine pregătiți, care să primească salarii mari, e nevoie de profesori competenți, bine pregătiți, care să-i pregătească la nivelul corespunzător.
Unii dintre judecători au declarat în fața jurnaliștilor că această majorare nu rezolvă problema întrucât salariilor lor sunt tot mici, în comparație cu salariile colegilor din Uniunea Europeană, Rusia sau Ucraina... Într-adevăr, ce sunt 551,87 – 827,81 euro pe lună pentru unii care locuiesc în palate, se folosesc de mașini luxoase și merg la odihnă în stațiuni exotice de pe mapamond? Poate că majorarea ar fi trebuit să fie făcută selectiv, după evaluarea averilor și în funcție de valoarea averilor de care dispune fiecare judecător. Dacă cei ce nu își pot justifica averile pot rămâne în sistem...
Dar e bine ca guvernanții să vadă esența mecanismului funcționării unui stat contemporan eficient și competitiv: nimeni nu se naște specialist în oricare domeniu. Fiecare competență este rezultatul educației, instruirii, formării profesionale. Și această formare se datorează activității profesionale a pedagogilor. Fără pedagogi cărora să li se achite salarii decente nu va exista educație, instruire calitativă în țară. Fără dascăli nu pot exista judecători, diplomați, funcționari de stat, guvernanți competenți, așa cum nu pot exista nici împărați în Japonia.

O soluție ar fi menținerea salariilor mizere pentru profesorii din țară și trimiterea copiilor la studii în străinătate. Trimiterea copiilor guvernanților sau a oamenilor de afaceri… Dar cu o asemenea abordare viitorul statului Republica Moldova de departe nu se vede ca fiind unul luminos.   

© În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului postării.  

Postări populare